Πως Να

Προστασία χεριών: Τι να αποφεύγουμε στην τηλεργασία

Προστασία χεριών: Τι να αποφεύγουμε στην τηλεργασία
Προστασία χεριών: Είναι σύνηθες η καθημερινή πολύωρη χρήση του υπολογιστή να βλάπτει την υγεία μας.

Η προστασία των χεριών όσο είμαστε μπροστά από μια οθόνη λόγω του lockdown και κατ’ επέκταση λόγω της τηλεργασίας ή της τηλεκπαίδευσης, είναι πολύ σημαντική. Γιατί δεν αρκεί να τρέφεσαι σωστά και να ενυδατώνεσαι όσο περνάς όλες αυτές τις ώρες σε έναν υπολογιστή, αλλά πρέπει και να ξέρεις να προστατεύσεις σημαντικά σημεία του σώματός σου όπως ο αυχένας και τα χέρια.

Το 2020 εξάλλου, μαζί με τον SARS-CoV2 μας «σύστησε» με το lockdown και κατά συνέπεια έφερε την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Η καθημερινή πολύωρη χρήση υπολογιστή, είτε εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, είτε της τηλεργασίας, σε συνδυασμό με τη μη σωστή στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή ή στο tablet, ευθύνεται για μια σειρά ορθοπεδικών προβλημάτων στον αυχένα, στα χέρια, στη ράχη και τη μέση των χρηστών ηλεκτρονικών οθονών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος για να αποφύγει αυτά τα προβλήματα και ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όταν καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή; προστασία χεριών

Προστασία χεριών: Το διάλειμμα είναι ευεργετικό

Σύμφωνα με τον χειρουργό – ορθοπεδικό Ηλία Αλαφροπάτη, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ανέφερε πως «δεν μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα πού, πώς και για πόση ώρα θα καθίσει. Η ώρα είναι περίπου όσο «αντέχει» το μυαλό και το σώμα σε μια θέση. Το διάλειμμα είναι ευεργετικό και για το σώμα μας. Δεν ασκούμαστε σχεδόν καθόλου. Από την άλλη η τηλεργασία έχει τα καλά της γιατί μπορεί κανείς να οργανώσει τον χρόνο του καλύτερα και να κάθεται όπου και όπως τον βολεύει. Όμως, η εργασία και η εκπαίδευση μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είναι ανάπαυση. Μπορεί να απαιτεί πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας. Το, όπως με βολεύει, δεν είναι πάντα η σωστή θέση. Υπάρχει σωστή θέση εργασίας. Πρέπει να κάθομαι σωστά για να προστατέψω το σώμα από τη φθορά για να προστατέψω τον αυχένα, τη ράχη, τη μέση και τα χέρια από πόνο και τραυματισμούς και να μην κουράζομαι εύκολα».

Προστασία χεριών: Τι να αποφεύγουμε στην τηλεργασία

Όπως τόνισε ο κος Αλαφροπάτης, η πολύωρη χρήση υπολογιστή – γραφομηχανής κτλ είναι γνωστό ότι προκαλεί τενοντίτιδες, ενώ η χρήση κινητών και tablet έχει αυξήσει τη συχνότητα ενοχλήσεων από τα χέρια. «Είναι λάθος να έχουμε λυγισμένους τους αγκώνες ή να ακουμπούν οι αγκώνες στο γραφείο γιατί αυτό ευθύνεται για την ωλένια νευρίτιδα. Η ωλένια νευρίτιδα είναι η πίεση – αγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα και έχει ως συνέπεια μουδιάσματα στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο και αδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις του χεριού».

«Το σωστό είναι να έχουμε χαλαρούς τους ώμους, οι πήχεις να είναι παράλληλοι με το έδαφος και οι αγκώνες να έχουν κλίση 90 – 110 μοιρών. Είναι λάθος θα έχουμε τους καρπούς σε έκταση γιατί αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την επικονδυλίτιδα (φλεγμονή από καταπόνηση των τενόντων που σηκώνουν τον καρπό και τα δάκτυλα μας) με επίμονο πόνο μακράς διάρκειας και δύσκολη θεραπεία , αλλά και την τενοντίτιδα καρπού. Θα πρέπει οι καρποί και οι πήχεις να είναι παράλληλα με το έδαφος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα pad που φέρνουν τον καρπό σε ουδέτερη θέση, εναλλακτικά μια τυλιγμένη πετσέτα, ένα βιβλίο κτλ , αλλά και εργονομικά πληκτρολόγια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments