Αθλητισμός

Σοφία Σακοράφα: Νέα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ

Σοφία Σακοράφα: Νέα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ
Σοφία Σακοράφα: Η βουλευτής και παλιά πρωταθλήτρια στον ακοντισμό είναι η νέα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ. Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ομοσπονδίας.

Η Σοφία Σακοράφα είναι η νέα πρόεδρος στο ΣΕΓΑΣ μετά την ολοκλήρωση των σημερινών αρχαιρεσιών στην Ομοσπονδία του στίβου. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Να θυμίσουμε ότι στις 27 Μαρτίου άλλος ένας εν ενεργεία πολιτικός, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ, ενώ έστειλε και το μήνυμά του εν όψει του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Γεωργία για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 συγκέντρωσε 114 ψήφους, ενώ η Τασούλα Κελεσίδου, Ολυμπιονίκης στον δίσκο, που διεκδικούσε και αυτή την προεδρία της Ομοσπονδίας συγκέντρωσε 107 ψήφους. 224 σωματεία συνολικά ψήφισαν για τη νέα πρόεδρο, ενώ υπήρχαν τρία λευκά.

Όσον αφορά τη θέση του εκπροσώπου στην ΕΟΕ, αυτή πήγε στον πρώην γενικό γραμματέα, Βασίλη Σεβαστή που με 131 ψήφους επικράτησε του Κώστα Γκατσιούδη, πρωταθλητή στον ακοντισμό, που έλαβε 91 ψήφους.

Σοφία Σακοράφα: Μερικά λόγια για την νέα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ

Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της βουλευτή του ΜέΡΑ25: «H Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στις 29/4/1957 στα Τρίκαλα. Από ηλικία δεκατεσσάρων ετών ξεκινά την αθλητική της καριέρα φορώντας την φανέλα του Γ.Σ. Τρικάλων με την οποία πετυχαίνει δεκαεπτά φορές πανελλήνιο ρεκόρ στον ακοντισμό και πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Μεγαλύτερή της διάκριση είναι το παγκόσμιο ρεκόρ 74,20 στα Βενιζέλεια το 1982 στα Χανιά. Παράλληλα, ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Θεσσαλονίκη (σημερινά ΤΕΦΑΑ).

Σοφία Σακοράφα: Όταν είχε κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στον ακοντισμό

Σοφία Σακοράφα: Όταν είχε κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στον ακοντισμό

Το 2004 στρέφει τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης στο Παλαιστινιακό, όταν αποφασίζει να συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται στην χώρα της με την φανέλα της Παλαιστίνης δίνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και επισκέπτεται τον Γιασέρ Αραφάτ, Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, στην αποκλεισμένη Μουκάτα, όπου και της απονέμει τιμής ένεκεν την Παλαιστινιακή υπηκοότητα.

Παραμένει θερμή υποστηρίκτρια του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σοφία Σακοράφα: Πάντα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό

Σοφία Σακοράφα: Πάντα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό

Σοφία Σακοράφα: Η πολιτική της δράση

Πολιτικοποιημένη από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχει σε κινήματα για την ειρήνη και την ισότητα. Ασχολείται ενεργά με τα κοινά αναλαμβάνοντας θέση ειδικού συμβούλου του Υφυπουργού αθλητισμού για θέματα στίβου το 1993. Από το 1994 και για τα επόμενα δώδεκα χρόνια δραστηριοποιείται στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτική σύμβουλος στους δήμους Αθηνών και Αμαρουσίου. Ορόσημο της δραστηριότητάς της αυτής η εναντίωση της στην δημιουργία του αυθαίρετου, Mall Athens.

Από το 2000 εμπλέκεται και με τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Την ίδια χρονιά εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, και παραμένει βουλευτής του μέχρι και τον Μάιο του 2010 οπότε και αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα καταψηφίζοντας το πρώτο μνημόνιο αρνούμενη το επιβαλλόμενο καθεστώς επιτροπείας. Ως ανεξάρτητη βουλευτής, εισηγείται στο ελληνικό κοινοβούλιο την υιοθέτηση της πρότασης για την σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και παράλληλα μετέχει στην πρωτοβουλία συγκρότησής της. Την ίδια περίοδο, υποστηρίζει τα εγχειρήματα της Αριστεράς για την συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου.

Τον Απρίλη του 2012 γίνεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και μετέχει με το κόμμα αυτό στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς όπου και εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών. Στις ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από του οποίου την κοινοβουλευτική ομάδα ανεξαρτητοποιείται τον Σεπτέμβρη του 2015 μετά τον ιστορικό συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 και την υπογραφή, εκ μέρους του, του τρίτου μνημονίου.

Κατά την διάρκεια της θητείας της στην Ευρωβουλή, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων υποστηρίζει τα εθνικά θέματα και τη διεθνή νομιμότητα. Ενώ ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Αναφορών υποστηρίζει και πετυχαίνει την περαιτέρω διερεύνηση και εμβληματικών αναφορών όπως το «Ελληνικό», ο «Ελληνικός Χρυσός», ΧΥΤΑ Φυλής – Γραμματικού, κλπ.

Ως τακτικό μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας αναλαμβάνει εισηγήτρια χρηματοδότησης μεγάλου ερευνητικού προγράμματος (PRIMA) για Πανεπιστήμια της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών.

Ήταν επίσης αναπληρωματικό μέλος στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας και πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Τον Δεκέμβριου του 2018 εντάσσεται στο ΜέΡΑ25 και κατεβαίνει ως υποψήφιά του στις ευρωεκλογές του 2019. Στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται την ίδια χρονιά εκλέγεται βουλευτής του στην περιφέρεια Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών και εκλέγεται Η’ Αντιπρόεδρος της βουλής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments