Διεθνή

Βρετανία: 30 οι θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Βρετανία: 30 οι θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της AstraZeneca
Βρετανία: O MHRA συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως έγινε γνωστό, 30 περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων έχουν εντοπιστεί στο Νησί μετά τη λήψη του εμβολίου της εταιρείας. Πρόκειται για 25 περισσότερες από αυτές για τις οποίες γινόταν λόγος ως χθες. Θυμίζουμε ότι ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/3) ότι δεν έχει εντοπίσει ακόμα τους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό όσων έκαναν χρήση του εμβολίου. 

Βρετανία: Τι αναφέρει ο ΜΗRA

Ο οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με στελέχη του MHRA, ο οργανισμός συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, που η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία ανέπτυξε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους οι λήπτες του να παρουσιάσουν θρομβώσεις.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ άλλες ξανάρχισαν τις εκστρατείες ανοσοποίησης που διεξάγουν, καθώς η έρευνα για τα σπάνια -αλλά μερικές φορές πολύ σοβαρά- περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του συνεχίζεται. Τη 18η Μαρτίου, ο MHRA έκανε λόγο για 5 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί. Χθες (1/4) έκανε λόγο για 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιστατικά άλλων θρομβώσεων επί συνόλου 18,1 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Βρετανία: Τι λέει ο ΕΜΑ για το σκεύασμα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Μαρτίου ότι δεν έχει εντοπίσει ακόμα τους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το φύλο, που σχετίζονται με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό όσων έκαναν χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έγινε μετά την απόφαση αρκετών χωρών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου των ηλικιωμένων. Μέχρι στιγμής ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν «παγώσει» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο EMA επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, αλλά προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα σπάνιων θρομβώσεων και πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αιτιώδης σχέση των θρομβώσεων με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments