Διεθνή

Προέλευση κορωνοϊού: Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση

Προέλευση κορωνοϊού: Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση
Προέλευση κορωνοϊού: Με επίσημη τοποθέτησή της η Κίνα ζητάει από τον ΠΟΥ να ερευνήσει αν ο κορωνοϊός προέρχεται από αμερικάνικο εργαστήριο.

Η «μάχη» για την προέλευση του κορωνοϊού συνεχίζεται. Η Κίνα έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωσή της ότι ζητάει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διερευνήσει αν ο ιός ξεκίνησε από αμερικάνικο εργαστήριο. Να σημειώσουμε ότι ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει συμπληρωματική έρευνα για τον ιό, ενώ πριν από λίγες μέρες ο Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε νέα επίθεση στον ΠΟΥ και την Κίνα για αυτό το ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσούνινγκ ζήτησε από τον ΠΟΥ να εξετάσει το ενδεχόμενο διαρροής του κορωνοϊού και από στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ ή άλλη υπερπόντια εγκατάσταση.

Όπως τόνισε, όσον αφορά την πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο, μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ δήλωσαν ότι θα επιθεωρούσαν εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εάν προκύψει η ανάγκη. «Όπως γνωρίζετε, τα εργαστήρια στη Γουχάν έχουν ήδη ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί και πότε θα ανοίξει τις πόρτες του στους ειδικούς το Fort Detrick των ΗΠΑ», συμπλήρωσε η ίδια.

Προέλευση κορωνοϊού: Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση κατά των ΗΠΑ

Προέλευση κορωνοϊού: Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση κατά των ΗΠΑ

«Θα ήθελα να μάθω γιατί δεν υπάρχουν αναφορές στο εργαστήριο του Fort Detrick σε ξένα μέσα ενημέρωσης», σημείωσε. Στη συνέχεια διερωτήθηκε πώς «τα νέα για αυτό υπάρχουν από τον Ιούνιο του 2019, αλλά από τότε δεν έχει ακουστεί ξανά τίποτα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι κινεζικές αρχές είναι έτοιμες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να προσδιορίσουν την προέλευση του ιού. «Δεν είναι έρευνα, αλλά επιστημονική έρευνα. Δεν πρέπει να περιορίζεται σε καμία συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου», κατέληξε η Κινέζα εκπρόσωπος.

Να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις από την Κίνα έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της ομάδας των εμπειρογνώμων του ΠΟΥ, σύμφωνα με το οποίο θεωρείται απίθανο ο ιός να έχει διαρρεύσει ή διαφύγει από ιολογικό ινστιτούτο της Γουχάν.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού ζήτησε να συνεχιστεί η εξέταση αυτού του ενδεχόμενου, καθώς εκτίμησε ότι από τα λίγα στοιχεία που εξετάστηκαν (όπως, ότι το εργαστήριο δεν ερευνούσε τέτοιου τύπο ιούς, δεν καταγράφηκε από τον Δεκέμβριο του 2019 κανένα κρούσμα σε εργαζόμενους ή επιστήμονες ή προέκυψε κάποιο ατύχημα) δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές και τεκμηριωμένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments