Διεθνή

Φάουτσι εμβόλιο: Να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις

Φάουτσι εμβόλιο: Να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις
Φάουτσι εμβόλιο: Ο κορυφαίος επιδημιολόγος μιλά σχετικά με το τι έκανε εφόσον έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Μoderna.

Ο Αντόνι Φάουτσι σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Αν και ο σύμβουλος της προεδρίας έχει εκτιμήσει πως είναι ένα καλό εμβόλιο, ακόμη κι αν εξασφαλίσει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, η Ουάσινγκτον έχει εξασφαλίσει πληθώρα δόσεων άλλων εμβολίων. Μάλιστα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγο έχει συστήσει την πρόωρη άρση των μέτρων σε κάποιες πολιτείες.

Ο επιδημιολόγος, μιλώντας στο Business Insider, στα τέλη του περασμένου χρόνου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Μoderna, σε ένα στιγμιότυπο που έσπευσαν, φυσικά, να αναμεταδώσουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, και όταν ήρθε η ώρα και τη δεύτερη. Άντονι Φάουτσι

Η αλλαγή στην στάση του Φάουτσι μετά τον εμβολιασμό

Και τώρα, που έχει εμβολιαστεί πλήρως, ο Φάουτσι έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του, αλλά ελάχιστα, όπως υπογραμμίζει. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι πλέον συναντάται με τους γείτονες σε εσωτερικούς χώρους «χωρίς μάσκες». Αλλά προς το παρόν ούτε σκέψη για γεύμα σε κλειστό χώρο εστιατορίου ή επίσκεψη σε κινηματογράφο. «Δεν νομίζω -ακόμη και τώρα που έχω εμβολιαστεί- να πήγαινα σε έναν εσωτερικό χώρο με συνωστισμό, όπου οι άνθρωποι δεν φορούν μάσκες», είπε στο Business Insider.

Όσο για εκδρομές και ταξίδια; «Δεν τίθεται θέμα» τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, συμπληρώνει, μολονότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν προ ημερών πως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με «χαμηλή επικινδυνότητα».

Γιατί, όμως, είναι τόσο επιφυλακτικός ο Φάουτσι;

Όπως ο ίδιος είπε, η αυξημένη προσοχή του πηγάζει από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτή τη φάση σ’ ένα «ενδιαφέρον σταυροδρόμι». Σχεδόν τρία εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιάζονται καθημερινά κατά μέσο όρο, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται ακόμη σε 18 πολιτείες -στο Μίσιγκαν, μάλιστα, υπερτετραπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα.

«Είναι σαν ένας αγώνας δρόμου μεταξύ του εμβολίου και της πιθανότητας ενός νέου κύματος», λέει ο Φάουτσι, σημειώνοντας ότι όσο μεγαλύτερη υπομονή δείξουν οι Αμερικανοί για την επιστροφή τους στην κανονικότητα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.

Διαφωνία για τα επίπεδα επαγρύπνησης

Δεν συμφωνούν, βέβαια, όλοι οι ειδικοί με τα τόσο αυξημένα επίπεδα επαγρύπνησης του Φάουτσι και του CDC. Η δρ Λιάνα Γουέν, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου της Βαλτιμόρης, θεωρεί «υπερβολικά προσεκτικές» τις οδηγίες του CDC. «Άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ίσως αποφασίσουν να πάρουν κάποια ρίσκα που δεν λαμβάνουν άλλοι. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι κατ’ ανάγκη κακό να υπάρξουν πολιτικές που θα επιτρέπουν ορισμένα πράγματα», λέει.

Ωστόσο, ο δρ Φάουτσι επιμένει ότι είναι σημαντικό όλοι -εμβολιασθέντες και μη- να συνεχίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να τηρούν τις αναγκαίες κοινωνικές αποστάσεις, μέχρις ότου είμαστε απολύτως σίγουροι ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Αν και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για κάτι τέτοιο, με την υπομονή θα βάλουμε ένα φρένο στα νέα κρούσματα, σημειώνει.

Το όριο επίτευξης ανοσίας

Ο δρ Φάουτσι, που έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την πρόωρη άρση περιοριστικών μέτρων σε κάποιες πολιτείες, έχει επίσης υπολογίσει ότι το όριο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης -με την απόκτηση αντισωμάτων είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μετά από ανάρρωση από την Covid-19- κυμαίνεται πιθανώς μεταξύ του 70% και του 85% του πληθυσμού.

«Αν καταφέρουμε να αντέξουμε ακόμη λίγο», λέει, «θα φθάσουμε στο σημείο όπου η προστασία του γενικού πληθυσμού από το εμβόλιο θα καταστήσει πραγματικά λίαν απίθανο ένα νέο κύμα». Από τον περασμένο Ιανουάριο τα ποσοστά των εμβολιασθέντων στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε μήνα και αν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε η χώρα θα πιάσει ενδεχομένως και τον Ιούνιο το όριο της ανοσίας της αγέλης. Άντονι Φάουτσι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments