Ελλάδα

Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν

Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν
Lockdown: Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε χθες στις περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο», καθώς και στα μέτρα για λιανεμπόριο και καταστήματα ΟΠΑΠ.

Το lockdown συνεχίζεται, ενώ άλλες δύο περιοχές της χώρας, η Κως και ο δήμος Ήλιδας, μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο», όπως ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση και στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο και τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της μετά την εισήγηση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας που είχε γίνει γνωστή από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αρχικά αναφέρθηκε στις περιοχές που μπαίνουν ή βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο». Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έχει ως αποτέλεσμα, με ομόφωνη εισήγηση των Επιδημιολόγων, την ένταξη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου από αύριο το πρωί, της Περιφερειακής Ενότητας Κω που τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 110 από 31 στις 30 Μαρτίου, τα κρούσματα δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες, καθώς και του Δήμου Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που έχει 116 ενεργά κρούσματα όταν στις 30 Μαρτίου είχε 79. Δηλαδή τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά 46,83%.

Την ίδια στιγμή η επιδημιολογική εικόνα δείχνει να έχει βελτιωθεί σε αρκετές περιοχές της Πατρίδας μας, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν από το βαθύ κόκκινο επίπεδο στο κόκκινο επίπεδο.

Έτσι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο κόκκινο, κατεβαίνουν και εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της οποίας η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς από το μέγιστο επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται μείωση της τάξης του 21%. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες δυο εβδομάδες είναι εμφανής η αισθητή βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων στην περιοχή, αν και τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μια εκ νέου μικρή αύξηση των κρουσμάτων η οποία οφείλεται σε συρροές βέβαια και η οποία δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα.

Επίπεδο επίσης κατεβαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 49,18% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του.

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, βγαίνει μέρος και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 296 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο επιδημιολογικό επίπεδο είχαν καταγραφεί 399.

Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν

Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι στη Φθιώτιδα από τα 296 κρούσματα τα 257, δηλαδή ποσοστό 86,82%, εντοπίζονται σε δυο Δήμους: στο Δήμο Λαμιέων και στο Δήμο Λοκρών, οι οποίοι δυστυχώς αναγκαστικά συνεχίζουν και θα παραμείνουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο.

Επίσης επίπεδο κατεβαίνουν οι δήμοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, αλλά και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου παρατηρείται μείωση από το μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο κατά 88,46% και 70,59% αντίστοιχα, καθώς και ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 33,16% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, βγαίνουν ο Δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυπάλαια από 24 ενεργά κρούσματα στο μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο είχε εχθές 1, ενώ η Σκιάθος από 26 είχε εχθές επίσης 1».

Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα ΟΠΑΠ

Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα ΟΠΑΠ

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε: «Άρα πλέον ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, βρίσκονται πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας πλην των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω.

Επίσης, οι Δήμοι Καλυμνίων και Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Αμφίπολης στις Σέρρες, ο Δήμος Βέροιας στην Ημαθία και ο Δήμος Σερρών στην Κεντρική Μακεδονία.

Επίσης, ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Γρεβενών και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης παραμένουν οι Δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή, στο κόκκινο».

Lockdown: Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Έπειτα, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις αποφάσεις για το λιανεμπόριο και τα τα καταστήματα ΟΠΑΠ: «Από την Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τον ΚΑΔ 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ Play και τον ΚΑΔ 92.00.12 που αφορά στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα με κερματοδέκτη, που παραμένουν κλειστά.

Το λιανικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί με click away και click inside, αίρεται όμως το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Lockdown: Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Lockdown: Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Επιπρόσθετα σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αξιολόγησε την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από Δευτέρα 12 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη την χώρα, αλλά και Θεσσαλονίκης, μόνο με click away, καθώς στην περιοχές αυτές παρατηρείται μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments