Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν τα ραντεβού για αυτές τις ηλικίες

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν τα ραντεβού για αυτές τις ηλικίες
Εμβολιασμοί: Από τις 21 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού για τους πολίτες 55-59 ετών, ενώ από τις 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών. Επιπλέον, από τις 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, καθώς δόθηκε το «πράσινο» φως για το άνοιγμα των νέων ηλικιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, «κλείδωσε» και η ημερομηνία που η χώρα μας θα παραλάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, συνολικά στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, η παραλαβή του μονοδοσικού εμβολίου αναμένεται την Τετάρτης 14 Απριλίου, ενώ οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρόκειται να ξεκινήσουν από Δευτέρα 19 Απριλίου.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού

Κατά το διάστημα 16-19 Απριλίου πρόκειται να ανοίξουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει οριστεί ως εξής:

  • Από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου: Ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών
  • 21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί + ηλικιακή ομάδα 55-59
  • 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες ηλικιακές κατηγορίες, έχοντας ως στόχο τον εμβολιασμό των νεότερων πολιτών τον Ιούνιο.

Μ. Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: «Μία περίπτωση ανα 100.000 η εκδήλωση θρομβώσεων»

Εν μέσω της όλης σύγχυσης που επικρατεί σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Η ίδια ανέφερε ότι η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα από τους διεθνείς οργανισμούς.

Η κ. Θεοδωρίδου, βασιζόμενη στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca πρόκειται για σπάνια περιστατικά. «Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Υπογράμμισε και πάλι τα συμπεράσματα ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εκδήλωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας. Επανέλαβε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Τι προβλέπεται για τον εμβολιασμό των παιδιών

Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών, με την ίδια να τονίζει ότι είναι πολύς νωρίς ακόμα για να το συζητήσουν. «Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια». Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments