Ελλάδα

Kορωνοϊός ενημέρωση: Τα νεότερα για τον εμβολιασμό

Kορωνοϊός ενημέρωση: Τα νεότερα για τον εμβολιασμό
Kορωνοϊός ενημέρωση: Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson αναμένονται την Τετάρτη.

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid 19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Νωρίτερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.606 κρούσματα.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.

Τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου. Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, λέγοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Υπογράμμισε και πάλι τα συμπεράσματα ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εκδήλωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας. Επανέλαβε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Kορωνοϊός ενημέρωση

Kορωνοϊός ενημέρωση: Για τον εμβολιασμό μαθητών

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον. Απαντώντας στο ερώτημα για το πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός μαθητών από την επόμενη σχολική χρονιά, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θεωρεί πρόωρο το να μιλάμε για εμβολιασμο παιδιών ή εφήβων. Υπάρχει, όπως είπε, το ηλιακό φάσμα από 16 ετών με το εμβόλιο των Pfizer αλλά δεν είναι κάτι που το προσδιορίζουμε για το άμεσο μέλλον.

Θεμιστοκλέους: Για ποιους ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 2.212.000 άνθρωποι και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αγγίζει το 14%, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης όσων έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου αγγίζει το 7% είπε. Έχουμε ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των εμβολιασμών με αυξημένες παραδόσεις, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και σημείωσε ότι την Τετάρτη παραλαμβάνουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Παρασκευή 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β’ (νοσήματα αυξημένου κινδύνου), ενώ στις 21 Απριλίου ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και έπεται στις 23 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Οι πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna, ενώ στα άτομα ηλικίας 31 έως 59 ετών θα χορηγηθούν όλα τα εμβόλια. Την Τετάρτη 21 Απριλίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και για επαγγελματικές ομάδες κρίσιμες για τη λειτουργία του Κράτους, καθώς και για την ηλικιακή ομάδα 55-59. Ακολούθως, την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Δείτε live την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments