Πολιτική

Barbaros: Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης το τουρκικό σκάφος

Barbaros: Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης το τουρκικό σκάφος
Barbaros: Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν, ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στα ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Το Barbaros βρίσκεται στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στην Τουρκία και θα συναντηθεί και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, ταξιδεύοντας προς Νότο. Είναι χωρίς συνοδεία σκαφών, με ανοιχτό το σύστημα εντοπισμού του.

Barbaros: Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης το τουρκικό σκάφος την ώρα της συνάντησης Δένδια - Ερντογάν

Barbaros: Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης το τουρκικό σκάφος την ώρα της συνάντησης Δένδια – Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπάρχει προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη της συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, όπως έχει δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο, που είναι σε εξέλιξη,, διευκρινίζεται ότι η εν λόγω συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Oι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments