Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ο ΕΜΑ πρόκειται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Μετά την όλη αναστάτωση που προέκυψε στις ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και την αναστολή της χορήγησής του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την Τρίτη. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο ΕΜΑ είχε ζητήσει από τις χώρες να τηρήσουν στάση αναμονής και να αποθηκεύσουν μέχρι νεωτέρας τις δόσεις των εμβολίων, ενώ η Johnson & Johnson αποφάσισε να καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη.

ΗΠΑ: Οι θάνατοι από θρομβώσεις έβαλαν «φρένο» στο εμβόλιο

Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζητούν να μπει φρένο στη χορήγησή του, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Και τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως σημειώνουν οι «New York Times», οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το συγκεκριμένο, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) άλλες εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί για διανομή στις Πολιτείες.

Σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου. «Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου και σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί.

Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments