Ελλάδα

Τουρκία: Προσπάθησε να διώξει γαλλικό πλοίο από την ελληνική ΑΟΖ

Τουρκία: Προσπάθησε να διώξει γαλλικό πλοίο από την ελληνική ΑΟΖ
Τουρκία: Στην πρώτη επί του πεδίου κίνηση αμφισβήτησης της συμφωνίας Ελλάδας με Αίγυπτο προχώρησε η Τουρκία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Τουρκία προχώρησε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης  ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, προσπαθώντας να διώξει Γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει αποδείξει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τόνισε πως υπηρετεί την εξωτερική πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Τουρκία: Το ιστορικό του περιστατικού

Την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης.

Είναι όμως περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου και με τον αυθαίρετο  μονομερή ορισμό συντεταγμένων τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».

Πάντως, σύμφωνα με το «Open», μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX, η Τουρκία έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το πλοίο βρίσκεται σε ύδατα δικής της ευθύνης, αφού η περιοχή εμπίπτει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι με τις δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου άνοιξαν τα χαρτιά και από τις δύο πλευρές για την επόμενη μέρα. Για να γίνει εποικοδομητικός διάλογος θα πρέπει προηγουμένως να διαμορφωθεί κοινά αποδεκτή βάση και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας. Κρήτη

Το επόμενο διπλωματικό βήμα που αναμένει η Αθήνα από την Αγκυρα είναι η πρόσκληση για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών και παράλληλα τη συζήτηση ΜΟΕ σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Πάντως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως το προσεχές διάστημα οι τουρκικοί λεονταρισμοί θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι προκειμένου να «ντοπαριστεί» η κοινή γνώμη, κάτι που διαφαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον σπασμωδικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments