Αθλητισμός

ΠΑΟΚ γενέθλια: Ο δικέφαλος του βορρά έγινε 95 ετών

ΠΑΟΚ γενέθλια: Ο δικέφαλος του βορρά έγινε 95 ετών
ΠΑΟΚ γενέθλια: Σαν σήμερα πριν από 95 χρόνια ιδρύθηκε ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών ή αλλιώς ο δικέφαλος του Βορρά.

Ο ΠΑΟΚ έχει γενέθλια και γίνεται 95 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση έχοντας νικήσει τον Ολυμπιακό. Ακόμη, στα σκαριά βρίσκεται και το νέο γήπεδο της ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δημιούργησε ένα video για τα σημερινά γενέθλια του Συλλόγου με τις μεγαλύτερες στιγμές της «ασπρόμαυρης» διαδρομής μέσα στο χρόνο. Μέσα στο βίντεο υπάρχουν και άτομα που μιλούν για τις αξίες της ιστορικής ομάδας. ΠΑΟΚ γενέθλια

Η ιστορία

Ο ΠΑΟΚ αποτελεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελλάδα με διακρίσεις και λαό από πίσω του. Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου του 1925. Ωστόσο στο καταστατικό της ομάδας η γενέθλια ημερομηνία ορίζεται η 12η Απριλίου. Το πρωτόκολλο ίδρυσης του συλλόγου, υπογράφηκε στις 30 Μαρτίου του 1926 στη Λέσχη Κωνσταντινοπουλιτών. Στις 5 Απριλίου ακολούθησε η πρώτη Γενική Συνέλευση.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει γίνει γνωστός σαν «δικέφαλος του βορά», αλλά δεν είχε πάντα το ίδιο έμβλημα. Αρχικά χρησιμοποιούσε το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος. Μάλιστα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει βάλει το παλιό έμβλημα σε κάποιες εμφανίσεις του συλλόγου τα τελευταία χρόνια.

Η αλλαγή εμβλήματος

Το 1929, ο ΠΑΟΚ αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο “Δικέφαλος” κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση να απορροφήσει ο ΠΑΟΚ τα τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, κάτι που έγινε στις 20 Μαρτίου 1929. Τότε με πρωτοβουλία του πρόεδρου του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρού Καραμαούνα, ο ΠΑΟΚ απορρόφησε τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, της οποίας αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν ανενεργό από το 1927.

Το αφιέρωμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 95 ετών από την ημέρα που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το καταστατικό και με τίτλο «Περηφάνια και Δόξα», η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έφτιαξε ένα video γεμάτο από τις μεγάλες στιγμές του Συλλόγου, αλλά και πρόσωπα που μιλάνε για τις αξίες της «ασπρόμαυρης» ομάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments