Διεθνή

Οι Ιταλοί εγκρίνουν τη στάση του Ντράγκι προς τον Ερντογάν

Οι Ιταλοί εγκρίνουν τη στάση του Ντράγκι προς τον Ερντογάν
Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα, οι Ιταλοί στηρίζουν τον Μάριο Ντράγκι για τον χαρακτηρισμό του Ερντογάν ως «δικτάτορα».

Δημοσκοπική έρευνα έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ιταλών εγκρίνει τη στάση του Μάριο Ντράγκι προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον χαρακτηρισμό του «δικτάτορα» που του απέδωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε αποκαλέσει «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας, ύστερα από την αγενή στάση που έδειξε ο τελευταίος απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης που είχαν με τον Σαρλ Μισέλ. Ο χαρακτηρισμός του Ιταλού Πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη να λογοδοτήσει.

Συγκεκριμένα τo 38% των Ιταλών εγκρίνει τη στάση του Μάριο Ντράγκι προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις δηλώσεις με τις οποίες τον χαρακτήρισε «δικτάτορα».

Παράλληλα, το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «θα μπορούσε να είναι ακόμη σαφέστερος, και το 18% απαντά ότι «είναι λάθος, διότι με τον τρόπο αυτό τίθενται σε κίνδυνο οι σχέσεις με την Τουρκία». Το 21% δεν είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Λιβύη, το 69% του στατιστικού δείγματος είναι της άποψης ότι πρέπει να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις επί της κυβέρνησης της Τρίπολης, για να βελτιωθεί η κατάσταση των ξένων προσφύγων και μεταναστών στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, ενώ 21% δεν έχει μια σαφή γνώμη και το 10% είναι αντίθετο.

Στην ερώτηση, τέλος, αν η Ιταλία πρέπει να αναλάβει πιο δυναμικό ρόλο στην βόρειο Αφρική, από οικονομικής και πολιτικής απόψεως, το 57% απαντά καταφατικά, το ενώ το 28% δεν έχει διαμορφώσει άποψη επί του θέματος και το 15% είναι αντίθετο.

Το σχόλιο Ντράγκι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι «ξεσπάθωσε» εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αφορμή για αυτόν τον χαρακτηρισμό στάθηκε η στάση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης που είχε με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται πως η φον ντερ Λάιεν ήρθε σε δύσκολη θέση όταν είδε πώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για την ίδια, ενώ για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι λυπάται.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη».

«Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments