Διεθνή

Σουηδία: Σχεδιάζει την απαγόρευση του ολοκαυτώματος

Σουηδία: Σχεδιάζει την απαγόρευση του ολοκαυτώματος
Σουηδία: Ο αυξανόμενος εξτρεμισμός, η προπαγάνδα στα social media και τα βιώματα των επιζώντων οδήγησαν σε αυτές τις σκέψεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον αποκάλυψε την Τρίτη ότι πιστεύει ακράδαντα ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος πρέπει να καταστεί παράνομη στη χώρα του. Σύμφωνα με αναφορές του ίδιου, η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει συστήσει κοινοβουλευτική επιτροπή για την εξέταση του ζητήματος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Σημειώνεται ότι ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος έχει θεσπιστεί η 27η Ιανουαρίου. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα μεγάλο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης.

Ο Μόργκαν Γιόχανσον εξήγησε τους λόγους που θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η άρνηση του Ολοκαυτώματος. Όπως και ο ίδιος ανέφερε οι λόγοι είναι τρεις και αφορούν την αυξανόμενη απειλή του δεξιού εξτρεμισμού, την ευκολία με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί η ψευδή προπαγάνδα στα κοινωνικά μέσα, καθώς και ο μειωμένος αριθμός των ανθρώπων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και διαψεύδουν τους αρνητές μέσω των προσωπικών τους μαρτυριών.

Ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να διαστρεβλωθεί το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας. «Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην παγκόσμια ιστορία και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όσοι προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει και να διαστρεβλώσει το Ολοκαύτωμα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις στην Σουηδία

Η πρόταση αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό μεταξύ των σουηδικών πολιτικών κομμάτων. Η Tina Acketoft του Λαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων σημείωσε ότι η απαγόρευση της άρνησης του Ολοκαυτώματος «δεν αλλάζει τίποτα θεμελιωδώς» με τα υποκείμενα προβλήματα, ενώ ο Σουηδός δημοκράτης Aron Emilsson δήλωσε ότι είναι επικίνδυνο να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου, η οποία κατοχυρώνεται στο σουηδικό σύνταγμα.

Το Πράσινο Κόμμα, κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών του Γιόχανσον, δεν θα λάβει αμέσως θέση επί του θέματος.

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν από ορισμένες εβραϊκές οργανώσεις. Ο Svante Weyler, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής κατά του αντισημιτισμού, δήλωσε ότι μια νομική απαγόρευση μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τους σκοπούς της ομάδας του, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές αθωώσεις από τέτοιες κατηγορίες.

«Γνωρίζουμε από χώρες όπου υπάρχει τέτοια απαγόρευση ότι δεν είναι εύκολο να προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη ένα αρνητή του Ολοκαυτώματος», εξήγησε. «Είναι πιο σημαντικό να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για το Ολοκαύτωμα και να διαδώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Αντιδρώντας θετικά στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Σουηδίας Aron Szugalski είπε: «Καθώς φεύγουν από τη ζωή όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, είναι ύψιστης σημασίας να ενεργήσει η κοινωνία με πλήρη δύναμη ενάντια σε όλες τις προσπάθειες να αρνηθεί τη χειρότερη γενοκτονία που έχει γίνει ποτέ. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments