Ελλάδα

Ινδική μετάλλαξη: Δεύτερο κρούσμα στη χώρα

Ινδική μετάλλαξη: Δεύτερο κρούσμα στη χώρα
Ινδική μετάλλαξη: Και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα.

Δεύτερο κρούσμα με μόλυνση από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, ενώ ήδη ειδικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για αυτή.

Ινδική μετάλλαξη: Που εντοπίστηκε το δεύτεροι κρούσμα

Το κρούσμα εντοπίστηκε αυτή τη φορά στην Αθήνα και πρόκειται για 33χρονη κατοικεί στην Αττική και ήρθε στην Ελλάδα μέσω Ντουμπάι. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Ινδική μετάλλαξη

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος».

Ινδική μετάλλαξη: Φαίνεται να είναι λιγότερο επικίνδυνη αλλά περισσότερο μεταδοτική

«Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορονοϊού», είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. Όπως επεσήμανε, «στα νοσοκομεία ουσιαστικά έχουμε πάψει να βλέπουμε εμβολιασμένους, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης.

Τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που μπορούμε να την προλάβουμε, ξέροντας τα συμπτώματα, αν μια στο εκατομμύριο συμβεί κάτι. Έχω δύο γιούς για τους οποίους ανοίγει τώρα η πλατφόρμα και θα κάνουν και οι δύο το εμβόλιο της AstraZeneca». «Μέχρι να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι δεν θα αφαιρεθεί η μάσκα. Σε μια παρέα που είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούμε να μην φοράμε μάσκα, αυτό μας λένε οι ειδικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στον χώρο εργασίας δεν θα φοράμε μάσκα».

Συντονισμένη προσέγγιση ζητά ο Βέμπερ

«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορωνοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο» αναφέρει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει ότι «ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ» και υπογραμμίζει ότι «αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».

«Χρειαζόμαστε επίσης μια ομοιογενή προσέγγιση για τους ελέγχους και τους κανόνες καραντίνας για άτομα που προέρχονται από την περιοχή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια άλλη ανεξέλεγκτη μετάλλαξη να εξαπλωθεί στα αεροδρόμια μας. Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ» καταλήγει ο κ. Βέμπερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments