Διεθνή

Γενοκτονία Αρμενίων: Τι σηματοδοτεί η αναγνώρισή της

Γενοκτονία Αρμενίων: Τι σηματοδοτεί η αναγνώρισή της
Γενοκτονία Αρμενίων: Στην αναγνωριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησαν οι ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια γενικότερη «στροφή» στις σχέσεις με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν χθες τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας την έντοντη αντίδραση της Άγκυρας. Η κίνηση αυτή προσθέτει ακόμη ένα «αγκάθι» στις σχέδεις ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά και την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Γενοκτονία Αρμενίων: Τι υποστηρίζει ο καθηγήτης Ιωάννης Μάζης

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, ανέλυσε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και τι σημαίνει αυτό για την γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Μάζης σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του και αυτό έχει δυο διαστάσεις: «Μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία συλλήψεων όπως έγινε με Ναζί και αποδόσεως αποζημιώσεων. Αυτό φοβόταν η Τουρκία», τόνισε.

 

H δεύτερη πτυχή αυτής της αναγνώρισης αφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο Μπάιντεν δηλώνει στον Ερντογάν ότι πλέον οι συμπεριφορές του δεν θα γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα αν συνεχίσει ο Ερντογαν θα δεχθεί κλονισμό», είπε ο κ. Μάζης. «Οι Αρμένιοι πάλεψαν έναν αιώνα να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία και τα κατάφεραν. Εμείς για την Ποντιακή γενοκτονία κάτι ψιθυρίσαμε επί Ανδρέα Παπανδρέου και δεν το συνεχίσαμε γιατί ενοχλούμε τον γείτονα. Τώρα είναι πρόσφορο το έδαφος για να το επαναφέρουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Γενοκτονία Αρμενίων: Οι αναλυτές του NBC υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν είναι «θυμωμένος» με τον Erdogan

Διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες απέφευγαν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, λόγω μιας σύνθετης συμμαχίας με την Τουρκία που πέρασε βέβαια από πολλές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Γιατί συμβαίνει τώρα όμως και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια;

Η ουσία του ζητήματος αναφέρουν αναλυτές στο NBC δεν είναι ότι ο Μπάιντεν είναι τώρα «θυμωμένος με τον Ερντογάν», αλλά ότι σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εξοργισμένη με τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Πολλοί εντός και εκτός της διοίκησης βλέπουν τον Ερντογάν ως «αυτοκράτορα» που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα περιφερειακά.

Οι αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της δικαστικής ανεξαρτησίας, οι προκλήσεις διαρκείας από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η προμήθεια των ρωσικών S400, έχουν εξοργίσει μεταξύ άλλων το κατεστημένο των ΗΠΑ.

Γενοκτονία Αρμενίων: Τι αναφέρει το αμερικανικό μέσο The Media Line

Tη φθίνουσα επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού μέσου The Media Line, σηματοδοτεί η αναγνώριση της Γενικτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.  Γενοκτονία Αρμενίων

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabancı στην Κωνσταντινούπολη. Ο αναλυτής προσθέτει ακόμη ότι ο Μπάιντεν έχει εξοργιστεί από τις πολιτικές επιλογές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αντιβαίνουν στα αμερικανικά συμφέροντα. Οι σχέσεις όμως της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την οικονομία της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ξένες επενδύσεις.

Ο Esen επισημαίνει ακόμη ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα έδειχνε πόσο έχουν βυθιστεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν αποφύγει τη χρήση του όρου έτσι ώστε να μην αναστατώσουν έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments