Κόσμος

Γενοκτονία Αρμενίων: Σε αναβρασμό η Τουρκία

Γενοκτονία Αρμενίων: Σε αναβρασμό η Τουρκία
Γενοκτονία Αρμενίων: Σε αναβρασμό η Τουρκία. Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας αντιδρούν έντονα..
Γενοκτονία Αρμενίων: Σε αναβρασμό η Τουρκία. Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας αντιδρούν έντονα..

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Τουρκία μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται εν εξάλλω καταστάσει, όπως και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την μεγάλη ήττα που δέχθηκε η Τουρκία από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, εκ μέρους ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα ανέφερε την Κωνσταντινούπολη με το ελληνικό της όνομα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις των Τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Την Παρασκευή Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία έγινε μετά την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημερώσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεση του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή (24.04.2021).

Η δήλωση του Μπάιντεν

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

«Ο αμερικανικός λαός τιμά τους Αρμένιους»

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Δημόσια ευχαριστώ Πασινιάν σε Μπάιντεν

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σάββατο για την αναγνώριση των διώξεων του 1915 για περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πράξη γενοκτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πασινιάν τόνισε ότι αυτή η κίνηση «αποτελεί ένα βήμα προς την αλήθεια και την ιστορική δικαιοσύνη».
«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα πολύ απαραίτητο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την υπεροχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών στις διεθνείς σχέσεις» έγραψε ο Πασινιάν σε ανοιχτή επιστολή.

Η αντίδραση του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να διαχειριστεί την ιστορική ήττα που δέχθηκε η χώρα του, επί δικής του θητείας, αλλά παρά τον εκρηκτικό χαρακτήρα που τον διακρίνει με τις προκλητικές δηλώσεις του, τώρα αρκέστηκε να μην δείξει την οργή του τόσο έντονα, αλλά με μια ήπια αντίδραση, για τα δικά του δεδομένα, κατηγορώντας την Αρμενία.

Πιθανότατα φοβούμενος να τα βάλει με τις ΗΠΑ, προτίμησε να ενοχοποιήσει τρίτους που θεωρεί πως παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας και φυσικά την Αρμενία, που νιώθει ιστορική δικαίωση που οι θηριωδίες της Τουρκίας στον λαό της αναγνωρίστηκαν επίσημα για πρώτη φορά από Αμερικανό Πρόεδρο ως γενοκτονία.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις -οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς- πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Σε πιο σκληρό ύφος ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter «Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό».

Και προσθέτει ότι «Η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει αξία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Τουρκικά ΜΜΕ

Έντονη είναι η πρώτη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ, στην ιστορική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Απόφαση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ» γράφει η Σαμπάχ για την απόφαση Μπάιντεν ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, δημοσιεύοντας τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων.

«Ο Μπάιντεν αποκαλεί «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915» σχολιάζει η Χουριέτ, μεταδίδοντας το κείμενο της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γενοκτονία των Αρμενίων» τα γεγονότα του 1915» αναφερει η Γενι Σαφάκ, προβάλλοντας και την έντονη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απορρίπτει τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Σκανδαλώδης δήλωση περί «γενοκτονίας» από τον Μπάιντεν» γράφει η Γενί Ακίτ, που επιτίθεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ υπενθυμίζοντας τη στάση που είχαν κρατήσει στο παρελθόν οι προκάτοχοί του.

Το τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, αναλύει το CNN Turk, υποστηρίζοντας πως αποτελεί «όπλο» στα χέρια της αρμένικης διασποράς στη Αμερική και όχι μόνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments