Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα
ΟΠΕΚΑ: Σε μια σειρά από πληρωμές θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΑ για τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα.
ΟΠΕΚΑ: Σε μια σειρά από πληρωμές θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΑ για τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα.

Σε μια σειρά από πληρωμές θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΑ για τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα.

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα

Ο ΟΠΕΚΑ στις 29 Απριλίου θα καταβάλλει τα εξής επιδόματα:

 • Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι 277.259  – 33.766.651 ευρώ
 • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 273.150 – 59.265.171 ευρώ
 • Αναπηρικά: Δικαιούχοι 170.517 – 71.816.030  ευρώ
 • Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι  846 – 211.146 ευρώ
 • Επίδομα Ομογενών: Δικαιούχοι  6.726 – 236.715 ευρώ
 • Ανασφ. Υπερ. Σύνταξη Δικαιούχοι  20.157 – 6.831.977 ευρώ (Ν. 1296/1982): Επίδομα Κοιν. ΑλληλεγγύηςΥπερηλίκων: Δικαιούχοι 14.946 – 3.986.051 ευρώ
 • Επίδομα Γέννησης: Δικαιούχοι  12.297 – 12.342.000 ευρώ
 • Ορεινών – Μειονεκτικών: Δικαιούχοι 11 – 5.400 ευρώ
 • Έξοδα κηδείας : Δικαιούχοι 171 – 136.064 ευρώ
 • Συνεισφορά Δημοσίου σε δάνεια προστασίας της Α’Κατοικίας 76 ν 4605/2019 (Α’52): Δικαιούχοι 3.114 – 219.531 ευρώ
 • Συνεισφορά Δημοσίου στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Δικαιούχοι 75.370 – 23.637.647,97 ευρώ (λόγω Covid-19):  Προστατευόμενα τέκνα Θανόντων σε φυσικές Καταστροφές: Δικαιούχοι 6 – 6000 ευρώ

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και να διαπιστώσετε αν δικαιούστε τι.

ΟΠΕΚΑ: Τι είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Κριτήρια – Όροι και προϋποθέσεις

Σε τι συνίσταται;

Σε εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας.(Δείτε λίγο πιο κάτω ποιες χαρακτηρίζονται ωφελούμενες ομάδες )

Σε συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης εκάστου προγράμματος, με:  Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης , Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.` Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους , Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας , Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ύδρευσης ,  Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Σε υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας. Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται: 1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και 2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι  του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments