Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Σύσταση να μη χορηγηθούν τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson σε εγκύους

Εμβολιασμοί: Σύσταση να μη χορηγηθούν τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson σε εγκύους
Εμβολιασμοί: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμό προτείνει στις εγκυμονούσες να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται να συστήσει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό με AstraZeneca και Johnson & Johnson όσες γυναίκες κυοφορούν ή σκέφτονται να τεκνοποιήσουν άμεσα. Παρόμοια οδηγία έχει δοθεί και στις εγκυμονούσες στη Βρετανία, στις οποίες συστήνεται να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Tα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, εισηγούνται για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer/BioNTech και Moderna προς το παρόν -επίκεινται η έγκριση του mRNA εμβολίου της CureVac).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σε διαδικασία φυσικής ή υποβοηθούμενης σύλληψης δεν θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, τα εμβόλια δηλαδή που βασίζονται σε αδενοϊούς.

Εμβολιασμοί: Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30 – 39 ετών

Από αύριο, 27 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες ηλικιών 30 έως 39 ετών.

Συγκεκριμένα, 1,36 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν από αύριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την Μεγάλη Τετάρτη. Ο εμβολιασμός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια της AstraZeneca. Οι υπόλοιπες ηλικίες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα τέσσερα εμβόλια, δηλαδή ένα εκ των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σημειώνεται, ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και για τις ηλικίες 40-44 και 45-49.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε επί του θέματος την περασμένη Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση για τη διαχείριση της πανδημίας: «Δίνεται η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα μείνουν ανοικτά και θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες, να κλείνονται τα ραντεβού και να μην καθυστερήσει η διαδικασία. Η μοναδική ημέρα που δεν θα γίνουν εμβολιασμοί θα είναι η Κυριακή του Πάσχα (2/5).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments