Διεθνή

Sputnik V: Μήνυση κατά της Anvisa για δυσφήμιση

Sputnik V: Μήνυση κατά της Anvisa για δυσφήμιση
Sputnik V: Οι δημιουργοί του εμβολίου απαντούν στη Βραζιλία με μήνυση κατά της Anvisa, κατηγορώντας τη για συκοφαντία.

Μήνυση θα καταθέσουν οι δημιουργοί του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας Anvisa, κάνοντας λόγο για δυσφήμιση και διασπορά ψευδών πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία είχε αρνηθεί να δώσει το «πράσινο φως» για την εισαγωγή του εμβολίου Sputnik V στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε αφήσει αιχμές για ανάμειξη των ΗΠΑ στην απόφαση της Βραζιλίας.

Σχετικά με την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας να απορρίψει το εμβόλιο, ο διευθυντής φαρμακευτικών και βιολογικών προϊόντων της Anvisa Γκουστάβο Μεντές είχε δηλώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας αδενοϊός που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο θα μπορούσε να αναπαραχθεί και ότι αυτό ήταν ένα σοβαρό ελάττωμα.

Οι ιικοί φορείς χρησιμοποιούνται συνήθως για να μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες για μια πρωτεΐνη από ένα παθογόνο – σε αυτήν την περίπτωση, τον νέο κορονοϊό – που θα προκαλέσει ανοσολογική απόκριση στον παραλήπτη του εμβολίου.

Ο Ντενίς Λογκουνόφ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο Κέντρο Γκαμαλέι της Μόσχας διέψευσε την Τρίτη τον ισχυρισμό ότι οι δύο αδενοϊοί που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του εμβολίου θα μπορούσαν να αναπαραχθούν.

Ο Μέντες είχε δηλώσει επίσης ότι η Anvisa δεν είχε λάβει δείγματα του εμβολίου για να τα δοκιμάσει και «δεν έκανε τεστ σε αναπαραγόμενο αδενοϊό».

«Αφότου η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας Anvisa παραδέχθηκε ότι δεν δοκίμασε το εμβόλιο Sputnik-V, προτιθέμεθα να καταθέσουμε αγωγή για συκοφαντία στην Βραζιλία κατά της Anvisa για εσκεμμένη διάδοση ψευδών και ανακριβών πληροφοριών», αναφέρεται στην ανακοίνωση στον λογαριασμό του ρωσικού εμβολίου στο Twitter, στην οποία προστίθεται ότι «η Anvisa έκανε λανθασμένες και παραπλανητικές δηλώσεις χωρίς να έχει δοκιμάσει το πραγματικό εμβόλιο Sputnik V».

Νωρίτερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε αφήσει αιχμές για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην απόφαση της Anvisa:

«Αυτό δεν με εκπλήσσει. Οι Αμερικανοί δεν ντρέπονται για αυτή τους την προσπάθεια. Δεν το κρύβουν. Στην προηγούμενη διοίκηση, ο [τότε υπουργός Εξωτερικών] ο Μάικ Πομπέο ταξίδεψε σε όλη την Αφρική και καλούσε δημόσια τους ομολόγους του σε συνεντεύξεις Τύπου να μη συνεργαστούν και να μην κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς Μόσχα και Πεκίνο επιδιώκουν εγωιστικούς στόχους. Eμείς, οι Αμερικανοί, [λένε] συνεργαζόμαστε μαζί σας αποκλειστικά προς όφελος των λαών σας», είπε ο Λαβρόφ.

«Και εφόσον οι Αμερικανοί έχουν παραδεχτεί [στο παρελθόν] ότι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση, αυτό σημαίνει ότι παραμένουν στη λογική του ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και δεν αποφεύγουν ακόμα και να υπαγορεύουν κάτι δημοσίως», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments