Ελλάδα

Μεγάλο Σάββατο ωράριο καταστημάτων 2021: Πώς θα λειτουργήσουν

Μεγάλο Σάββατο ωράριο καταστημάτων 2021: Πώς θα λειτουργήσουν
Μεγάλο Σάββατο ωράριο καταστημάτων 2021: Οι ώρες λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και του λιανεμπορίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό.
Μεγάλο Σάββατο ωράριο καταστημάτων 2021: Οι ώρες λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και του λιανεμπορίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό.

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε το ωράριο των καταστημάτων για αύριο, Μεγάλο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, αύριο τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το ωράριο λειτουργίας που αναφέρεται στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26380/23-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ (Β1682) εφαρμόζεται μόνο στις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Τα λοιπά καταστήματα τροφίμων του σημείου 22 του πίνακα της παρ.1Β του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ εξαιρούνται από το εν λόγω πλαίσιο.

Τονίζεται ότι τα καταστήματα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, τα οποία είναι τα εξής:

 • Τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε είσοδο και έξοδο του υποστατικού, για χρήση από το προσωπικό, από τους πελάτες ή επισκέπτες. Εάν ο μηχανισμός εισόδου είναι αυτόματος, τότε το διάλυμα μπορεί να τοποθετηθεί στην εσωτερική πλευρά της εισόδου. Εάν κατά την είσοδο στο υποστατικό απαιτείται άνοιγμα της πόρτας με χερούλι, τότε συστήνεται εφαρμογή πλυσίματος των χεριών πριν και μετά την είσοδο με τοποθέτηση διαλυμάτων και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω) της πόρτας τού υποστατικού.
 • Το προσωπικό εργασίας πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζει σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, χρήση αντισηπτικού διαλύματος (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό και καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους ή παραμονής τους στον χώρο αυτό. Εάν είναι εφικτό να χρησιμοποιείται σύστημα με μηχανισμό χωρίς άγγιγμα χεριών όπου δεν χρειάζεται επαφή με το χέρι κατά την εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
 • Ο χώρος του υποστατικού να αερίζεται ικανοποιητικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να αποφεύγεται η χρήση κλιματιστικών και εκεί που είναι απαραίτητο το σύστημα κλιματισμού να μην ανακυκλώνει τον αέρα εσωτερικού χώρου και να εισάγεται φρέσκος αέρας στο χώρο εργασίας.
 • Το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα: α. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα πορτών, διακόπτες, γραφεία, συσκευές τηλεφώνων, πληκτρολόγια και όλων των επίπλων με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης). β. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης). Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν χρησιμοποιηθεί το καζανάκι. Επίσης, καθαρισμός των χεριών ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό τής τουαλέτας. Σε μεγάλα καταστήματα που οι χώροι υγιεινής μπορεί να έχουν προθάλαμο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. γ. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης).
 • Σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και του αριθμού των εργαζομένων, θα εισέρχεται αριθμός πελατών με αναλογία έως ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.
 • Σε μικρά υποστατικά, θα εισέρχεται ένας μόνο πελάτης ή επισκέπτης κάθε φορά. Συστήνεται να υπάρχει ειδική πινακίδα στην είσοδο του υποστατικού που να αναφέρει ότι επιτρέπεται να μπαίνει μόνο ένας πελάτης ή επισκέπτης κάθε φορά. Κάθε πελάτης ή επισκέπτης κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να εφαρμόζει την υγιεινή των χεριών.
 • Σε κάθε κατάστημα θα αναγράφεται στην είσοδο ο μέγιστος αριθμός πελατών ή επισκεπτών που μπορεί να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
 • Όσο είναι δυνατόν να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των εργαζομένων και πελατών ή επισκεπτών. Εάν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις τότε θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας.
 • Ο εργαζόμενος σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού, καθόλη τη διάρκεια της εργασίας του όταν έρχεται σε επαφή με πελάτες πρέπει να φορεί μάσκα με ορθό τρόπο η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της μάσκας.
 • Σε περίπτωση που στον χώρο υπάρχουν δοκιμαστήρια θα πρέπει και εκεί να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Συστήνεται να αποφεύγεται η δοκιμή των προϊόντων και εκεί όπου αυτό δεν είναι εφικτό οι πελάτες ή οι επισκέπτες να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι ή αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα να χρησιμοποιούν αντισηπτικό διαλύματος (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) πριν τη δοκιμή ρούχων.
 • Η πληρωμή προϊόντων όταν είναι εφικτό να γίνεται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως κάρτες παρά με χρήση χαρτονομισμάτων. Παρόλα αυτά η πληρωμή είναι αποδεκτή με κάθε μέθοδο. Οι ταμίες να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα (με περιεκτικόττα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments