Διεθνή

Εκλογές Παλαιστίνη: Τις ανέβαλλε ο Μαχμούντ Αμπάς

Εκλογές Παλαιστίνη: Τις ανέβαλλε ο Μαχμούντ Αμπάς
Εκλογές Παλαιστίνη: Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε να τις αναβάλλει μέχρι να τις εγκρίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αναβάλλονται οι εκλογές στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαχμούντ Αμπάς. Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπορέλ, ο οποίος έκρινε ως απογοητευτική την απόφαση του Αμπάς. Ο Μπορέλ είχε συντάξει και μία έκθεση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα, ενώ είχε προβλέψει ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσία θα χειροτερέψουν.

Σε ότι αφορά την Παλαιστίνη, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή (30/04) ότι οι αναμενόμενες εκλογές θα αναβληθούν έως ότου διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το διάγγελμα

Συγκεκριμένα, ο Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος, το οποίο επικαλείται σε σχετική δημοσίευση το Reuters: «Αποφασίσαμε να αναβάλουμε τις εκλογές έως ότου διασφαλιστεί η συμμετοχή του λαού μας στην Ιερουσαλήμ».

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο, ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Μάιο και προεδρικές εκλογές τον Ιούλιο, που θα ήταν οι πρώτες από το 2006. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη απόπειρα διενέργειας εκλογών από τότε, αφού οι προηγούμενες κατέρρευσαν αφού δεν διευθετήθηκαν πολλά ζητήματα τόσο με το Ισραήλ όσο και μεταξύ ανταγωνιστικών παλαιστινιακών φατριών.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ένα σημαντικό σημείο, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ιερή πόλη ως πρωτεύουσά τους, και το πρώτο ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε το έδαφος το 1980 ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις εκλογές, αν και αποδέχθηκε στις Συμφωνίες του Όσλο το 1994 ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε καθορισμένα ταχυδρομεία.

Η ανακοίνωση της Φατάχ και η αντίδραση της Χαμάς

Πάντως, από τη Φατάχ στην οποία ανήκει και ο Μαχμούντ Αμπάς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στην Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσά μας, και ο λαός της πρέπει να επιτρέπεται να γίνει υποψήφιος, να ψηφίζει και να συμμετέχει σε εκστρατείες και οτιδήποτε άλλο από αυτό σημαίνει επιστροφή στη Συμφωνία του Αιώνα».

Από την πλευρά της, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Associated Press, η Χαμάς γρήγορα καταδίκασε την ακύρωση των εκλογών την Παρασκευή ως «πραξικόπημα».

Η αντίδραση Μπορέλ

Η αναβολή των εκλογών στην Παλαιστίνη, των πρώτων εδώ και 15 χρόνια, είναι «πολύ απογοητευτική», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

«Επαναβεβαιώνουμε την έκκλησή μας προς το Ισραήλ να διευκολύνει την διενέργεια των εκλογών σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο Μπορέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments