Ελλάδα

ΑΕΙ: Επιστρέφουν χιλιάδες φοιτητές στα αμφιθέατρα μετά το Πάσχα

ΑΕΙ: Επιστρέφουν χιλιάδες φοιτητές στα αμφιθέατρα μετά το Πάσχα
ΑΕΙ: Πιθανό το σενάριο να παραταθεί το εαρινό εξάμηνο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Μετά το άνοιγμα της εστίασης, πλέον δρομολογείται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια μετά το Πάσχα. Συγκεκριμένα, 150.000 φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα, πάντα υπό την αυστηρή επίβλεψη των self test στα διά ζώσης πρακτικά και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ πιθανό είναι το σενάριο να παραταθεί το εξάμηνο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Οι φοιτητές που θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα είναι εκείνοι που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ορίστηκε για τη Δευτέρα 10 Μαΐου η ημερομηνία της μερικής επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της επιστροφής στη διά ζώσης εκπαίδευσης και μόνο για τα πρακτικά μαθήματα για τους φοιτητές του τέταρτου, πέμπτου και έκτου έτους σπουδών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, ο αριθμός των φοιτητών που υπολογίζεται να επιστρέψει στα διά ζώσης κλινικά και πρακτικά μαθήματα υπολογίζεται σε 150.000 και η διαδικασία επιστροφής θα γίνει «είτε έχοντας κάνει το εμβόλιο για τους φοιτητές της Ιατρικής είτε με αυτοδιαγνωστικά τεστ».

Προτεραιότητα θα δοθεί στους φοιτητές του τελευταίου έτους σπουδών, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρώσουν την πρακτική τους, και στους επί πτυχίω φοιτητές σε όλα τα τμήματα και σχολές σε προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου.

Μετά τις 15 Μαΐου, με φυσική παρουσία θα γίνονται οι κλινικές ασκήσεις φοιτητών των σχολών ιατρικής που βρίσκονται στο πέμπτο και έκτος έτος και στο έτος του πτυχίου, καθώς και των εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλων των τμημάτων και των σχολών που βρίσκονται στο τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, πρόκειται για «κλινικά μαθήματα της Ιατρικής Σχολής καθώς και πρακτικά μαθήματα σχολών όπως ΤΕΦΑΑ, μουσικών σπουδών, εργαστηριακών μαθημάτων ζωγραφικής, γλυπτικής, και άλλων μαθημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών». Στις περιπτώσεις αυτές εμπίπτουν και φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από κάθε ΑΕΙ χωριστά.

Πώς θα γίνει η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα:

Οι φοιτητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια με τη βοήθεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), μιμούμενοι το παράδειγμα των Λυκείων.

Οι δηλώσεις του κ. Συρίγου για επιστροφή τους με δύο τρόπους, τον εμβολιασμό και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αρχικά δημιούργησαν σύγχυση, καθώς το χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί δεν επαρκεί, με τη διαδικασία των self tests να οριστικοποιείται για το σύνολο των φοιτητών, αλλά και των μελών ΔΕΠ που θα επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Δηλαδή, θα ακολουθηθεί η μέθοδος του διπλού εβδομαδιαίου τεστ για τον κορωνοϊό σε όλες τις περιπτώσεις. Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να μπορούν οι φοιτητές και οι καθηγητές να προμηθευτούν δωρεάν τα self tests που θα απαιτείται για την επιστροφή τους στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα παράτασης των εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων μέχρι τις 31 Ιουλίου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, όπου απαιτείται, επιπλέον χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα μαθήματα του εξαμήνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments