Ελλάδα

Ζωοδόχου Πηγής: Πότε γιορτάζει φέτος

Ζωοδόχου Πηγής: Πότε γιορτάζει φέτος
Ζωοδόχου Πηγής: Γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα Ζωή, Ζώης, Πηγή και άλλοι. Που είναι αφιερωμένη η συγκεκριμένη γιορτή σύμφωνα με την Εκκλησία.

Η Ζωοδόχος Πηγή εορτάζεται την Παρασκευή του Πάσχα, δηλαδή στις 7 Μαΐου φέτος, ενώ είναι κινητή γιορτή. Φέτος, βέβαια, το Πάσχα και η Ανάσταση ήταν διαφορετικά λόγω κορωνοϊού, όμως, σε πολλές περιοχές της χώρας, τα έθιμα κρατήθηκαν, κρατώντας περισσότερο ή λιγότερο τα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, η  συγκεκριμένη γιορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη. Τα ονόματα που γιορτάζουν κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα (φέτος στις 7 Μαΐου) είναι: Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζωή, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ.

Η γιορτή στα Ιωάννινα

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ενορίας Περιβλέπτου πόλεως Ιωαννίνων σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου 7 Μαΐου 2021 εορτή των εγκαινίων του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε και για την παρουσία της μητέρας του Χριστού της Υπεραγίας Θεοτόκου ως πηγή ικεσίας και πρεσβείας υπέρ της του κόσμου σωτηρίας.

Επίσης, λόγω και της εορτής της ανάμνησης «τοῦ ἐν οὐρανῷ φανέντος σημείου τοῦ Τιμίου Σταυροῦ» αναφέρθηκε στην ζωοποιό Χάρη του Σταυρού σε σχέση με την Στάυρωση και την Ανάσταση του Χριστού, τονίζοντας την δυνατότητα του ανθρώπου μέσα από την πορεία της Συσταύρωσής του με τον Χριστό, για Συνανάσταση.

Λίγα λόγια για την γιορτή

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί υπάρχει ιερό χριστιανικό προσκύνημα με αγίασμα, κτίσμα του 5ου αιώνα μ. Χ. και βρίσκεται στην περιοχή Επταπυργίου στην Κωνσταντινούπολη, έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών». Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık, που σημαίνει ψάρι, και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα. Στη Μονή σήμερα υπάρχει αδελφότητα από μοναχές. Οι προσκυνητές ασπάζονται ευλαβικά το εικόνισμα της Παναγίας και λαμβάνουν ευλογία από το Αγίασμα της Μονής.

Η Μητέρα Του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής στο Βαλούκλι της Κωνσταντινούπολης από τη Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474). Ο Λέων έκτισε την ιστορική εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή στο σημείο εκείνο, στην οποία έγιναν πολυάριθμες θαυματουργές θεραπείες κατά τη διάρκεια των αιώνων, με τη μεσολάβηση της, καθιστώντας μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία. Έτσι, ο όρος «Ζωοδόχος Πηγή» έγινε ένα επίθετο της Αγίας Θεοτόκου και εκπροσωπήθηκε στην τέχνη της εικονογραφίας. Ζωοδόχου Πηγής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments