Ελλάδα

Άρση lockdown: Άλλη μία ανάσα ελευθερίας – Από σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ

Άρση lockdown: Άλλη μία ανάσα ελευθερίας – Από σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ
Άρση lockdown: Αναλυτικά ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ευχάριστα ήταν τα νέα αυτή την εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Στην ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι, εκείνοι δηλαδή που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έφτασαν το ένα εκατομμύριο. Με το τείχος ανοσίας να χτίζεται σταθερά, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αποφάσισαν να χαλαρώσουν περαιτέρω το αυστηρό lockdown που βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και έξι μήνες.

Στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. Η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία πήρε πρώτη τον λόγο, ανακοίνωσε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών στις 17 Μαΐου, μία εβδομάδα αργότερα από το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την αποκλιμάκωση της πανδημίας, αναφέροντας πως για τέταρτη συνεχή εβδομάδα οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι μικρότερος από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο. Σύμφωνα με την ίδια, η πλειοψηφία των διασωληνωμένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.

Άρση lockdown: Αναλυτικός οδηγός των νέων μέτρων – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν και πότε

Το αποκορύφωμα της χθεσινής ενημέρωσης ήταν η ανακοίνωση περί χαλάρωσης των μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά. «Προχωράμε σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων σε μια μερική, σταδιακή, το τονίζω, επιστροφή, σε μια καθημερινότητα που τόσο πολύ όλοι χρειαζόμαστε», ξεκίνησε το λόγο του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα ορίζεται ως εξής:

  • Το Σάββατο 8 Μαΐου επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών, σε 50 τετραγωνικά ανά άτομο.
  • Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
  • Την ίδια μέρα, Δευτέρα 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε κι άλλες «ανάσες ελευθερίας»:

  • Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία.
  • Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.
  • Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
  • Την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους  στις . Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Άρση lockdown: Τα νέα μέτρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Βάση του λεπτομερούς πλάνου που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν τα εξής:

  • Από τις 10 Μαΐου 2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
  • Από τις 10 Μαΐου 2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.
  • Από 15 Μαΐου 2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
  • Από 17 Μαΐου να ξεκινήσουν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.
  • Από 01 Ιουνίου 2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
  • Από 01 Ιουνίου 2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
  • Από 07 Ιουνίου 2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.
  • Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή. Όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, προβλέπονται τα εξής:

  • Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.
  • Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια.
  • Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments