Οικονομία

ΟΠΕΚΑ-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δόθηκε δεύτερη παράταση σε δικαιούχους του Αυγούστου

ΟΠΕΚΑ-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δόθηκε δεύτερη παράταση σε δικαιούχους του Αυγούστου
ΟΠΕΚΑ-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αυτόματη παράταση για τρεις μήνες ακόμα πήρε η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) που εκδόθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του έτους 2020 και το Νοέμβριο 2020 έλαβαν την πρώτη παράταση.

Αυτόματη παράταση για τρεις μήνες ακόμα πήρε η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) που εκδόθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του έτους 2020 και το Νοέμβριο 2020 έλαβαν την πρώτη παράταση.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, απαιτείται για την επανένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα, η υποβολή εκ μέρους τους νέας αίτησης μέσα στο μήνα Μάιο.

Τι είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) ανήκει στα προνοιακά και διατροφικά του ΟΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι για το μήνα Μάιο πληρώθηκαν την Πέμπτη 29 Απριλίου και όχι 30 δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Δυνητικά δικαιούχοι του ΚΕΑ είναι περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • την εισοδηματική ενίσχυση
  • τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης
  • τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη

Ποιοι οι ωφελούμενοι

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι  του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments