Πολιτική

Τσακαλώτος: Η μείωση των φόρων δεν φέρνει ανάπτυξη

Τσακαλώτος: Η μείωση των φόρων δεν φέρνει ανάπτυξη
Τσακαλώτος: Ο πρώην υπουργός οικονομικών άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την νέα τροπολογία που έφερε για την μείωση της προκαταβολής φόρου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε από το βήμα της Βουλής την νέα τροπολογία για μείωση της προκαταβολής φόρου. Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών είχε αναφέρει πως η οικονομία είναι σε δύσκολη κατάσταση. Ακόμη, ο ίδιος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για τεχνολαϊκισμό, αλλά και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο σχετικά με τα στοιχεία δαπανών του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική μείωση της φορολογίας δεν θα φέρει ανάπτυξη. Και συνέχισε υπερασπιζόμενος το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που θέλει αύξηση των κρατικών δαπανών για κρίσιμους τομείς όπως Υγεία και Παιδεία μέσω της φορολογίας.

“Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα.”

Με αφορμή την συζήτηση τροπολογίας για την μείωση της προκαταβολής φόρου και την αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων «φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα. Πάλι το μεγάλο κομμάτι πάει στους πιο πλούσιους.

Το ξέρετε ότι οι οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μετά το ‘45 δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στις μειώσεις φόρων και στην ανάπτυξη; Έχουν κάνει οικονομολόγοι μελέτες για την συσχέτιση μείωσης φόρου και ανάπτυξης και δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ανάπτυξης με την μείωση φόρου των πλουσίων. Απλώς δημιουργεί τις ανισότητες που βλέπουμε σήμερα».

Σχετικά με την κριτική προς τον κ. Αλεξιάδη

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχθηκε ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης με αφορμή δηλώσεις περι ανάγκης αύξησης των φορολογικών εσόδων λέγοντας «υπήρξε επίθεση ότι ο κ. Αλεξιάδης , ονειρεύεται νέους φόρους. Δηλαδή, δεν χρειάζεται καμία συζήτηση που να μας πει ότι ίσως κάτι άλλαξε μέσα από αυτή τη κρίση; Δεν βλέπετε κανένα λόγο να συζητήσουμε το μίγμα απο την πλευρά της φορολογίας και από την πλευρά των δαπανών;

Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα μίλησε μόνο για την φορολογία. Θα μπορούσε να είχε στείλει τον κ. Βεσυρόπουλο (σ.σ. αρμόδιος για την φορολογική πολιτική). Εγώ ξέρω ότι το υπουργείο έχει δαπάνες έχει και φόρους. Δεν έχουμε μάθει τίποτα από την κρίση ότι πρέπει να στηρίξουμε το σύστημα Υγείας και την Παιδεία; Ότι πρέπει να δούμε και τη φορολογία και το πώς θα μας βοηθήσουν τα έσοδα να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα σημαντικά και άλλα πράγματα; Και φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα.”

“Πάλι το μεγάλο κομμάτι πάει στους πιο πλούσιους.”

Και πρόσθεσε ότι “Πάλι το μεγάλο κομμάτι πάει στους πιο πλούσιους. Το ξέρετε ότι οι οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μετά το ‘45 δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα σε μειώσεις φόρων και ανάπτυξης. Έχουν κάνει οικονομολόγοι μελέτες για την συσχέτιση μείωσης φόρου και ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ανάπτυξης με την μείωση φόρου των πλουσίων. Απλώς δημιουργεί τις ανισότητες που βλέπουμε σήμερα».

Συνεχίζοντας δε την κριτική προς την κυβέρνηση είπε «με ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου λέτε ότι ο Αλεξιάδης και αρα ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει περισσότερους φόρους βραχυκυκλώνοντας την όλη συζήτηση. Και δεν συζητάμε αυτό που πάντα χώριζε την Δεξιά και την Αριστερά. Προφανώς εμείς θέλουμε περισσότερη συλλογική κατανάλωση σε σχέση με εσάς που θέλετε περισσότερη ατομική κατανάλωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments