Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στέλνει 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στέλνει 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τις χώρες που θα λάβουν τα εμβόλια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα την αποστολή έως τα τέλη Ιουνίου 20 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε τρίτες χώρες, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται εμβόλια εγκεκριμένα από τις αμερικανικές αρχές για χρήση στη χώρα.

Ήδη νωρίτερα ο ΠΟΥ είχε σημάνει συναγερμό για άνιση διανομή των εμβολίων, αναφέροντας πως είναι απρόσιτα τα εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

Η ποσότητα αυτή θα αυξήσει σε 80 εκατομμύρια δόσεις τον συνολικό αριθμό δόσεων εμβολίων που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος να στείλει στο εξωτερικό. Οι νέες εξαγωγές θα περιλαμβάνουν εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 20 εκατομμύρια δόσεις (…) για να βοηθήσουν τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Όταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια, η Τζεν Ψάκι ήταν ασαφής και υποσχέθηκε απλά ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα κριτήρια κατανομής “τις επόμενες ημέρες”.

Στα τέλη Απριλίου, η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε να παράσχει σε άλλες χώρες 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα το πράσινο φως από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές και συνεπώς οι αποστολές δεν έχουν αρχίσει.

Τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί επί του παρόντος από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες καταγράφουν πτώση στους αριθμούς εμβολιασμού και χώρες όπως η Ινδία προσπαθούν να πάρουν εμβόλια ώστε να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19.

ΠΟΥ: Απρόσιτα για τις φτωχές χώρες τα εμβόλια

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σχετικά με τον Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT), που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο, ανέφερε πως οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει μόλις το 0,3% δόσεις εμβολίων, την ίδια ώρα που ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού έχει φτάσει τα τρία εκατομμύρια, με την Ινδία να δοκιμάζεται έντονα.

«Σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%» δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις ανισότητες στην διανομή των εμβολίων και έχει καλέσει τις πλουσιότερες χώρες να μοιραστούν το πλεόνασμα των εμβολίων τους για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Σε ανακοίνωσή του το COVAX τόνισε μεταξύ άλλων πως ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις προμήθειές της εμβολίων για τις φτωχές χώρες από νέους παρασκευαστές καθώς στοχεύει να μετριάσει τα προβλήματα στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ινδία, του βασικού μέχρι στιγμής εμβολίου της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments