Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 20/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 20/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 20/5: Η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, αλλά ακόμη οι επιδημιολόγοι συνιστούν προσοχή τουλάχιστον στους τουριστικούς προορισμούς.

Τα κρούσματα για σήμερα 20/5 πρόκειται να δώσει σε λίγη ώρα στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα της Τετάρτης ανήλθαν στα 2293 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα  1056 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  189 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 2812 νέα κρούσματα.

Από ότι όλα δείχνουν μέχρι το καλοκαίρι η επιδημιολογική εικόνα θα έχει βελτιωθεί αρκετά. Ήδη πολλοί λοιμωξιολόγοι έχουν προβλέψει ότι στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να πέσουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι. Ανησυχία προκαλείται για τους τουριστικούς προορισμούς. Κρούσματα σήμερα 20/5

Οι εξαγγελίες Κικίλια για τα μέτρα στα νησιά

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, φέτος υπάρχει ένας ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των δομών Υγείας στα νησιά, Περιφερειακών Ιατρείων, αγροτικών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας ή Νοσοκομείων, μεταξύ τους και με κεντρικά Νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας.

Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους.
  • Πλήρη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.
  • Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικές πίεσης.
  • Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non covid ασθενών.
  • Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών.

«Από πέρυσι και χωρίς το «όπλο» του εμβολιασμού σε μία δύσκολη περίοδο, εκπονήσαμε ένα σχέδιο το οποίο ήταν πολύ οργανωμένο, δομημένο και αποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. svg%3E

Προτεραιότητα ο εμβολιασμός των νησιών

Με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» να βρίσκεται σε εξέλιξη, τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αποσύρεται από τα εμβολιαστικά κέντρα της ενδοχώρας, προκειμένου να δοθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών.

Ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε πως ο τουρισμός αποτελεί το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων. «Για αυτό με ταχείς ρυθμούς προχωράει ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς», πρόσθεσε και τέλος ανέφερε ότι στα νησιά πρόκειται να ανοίξουν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές.

Ο Τζανάκης υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε, ότι στην Κρήτη, πέθαναν 168 άνθρωποι από κορωνοϊό. «Αυτοί θα ζούσαν αν είχαν εμβολιαστεί. Δεν εμβολιάστηκαν γιατί δεν υπήρχαν τότε τα εμβόλια. Τώρα συζητάμε για δύο πιθανά περιστατικά. Ο νεαρός πήρε χθες εξιτήριο. Και οι δύο γυναίκες πιθανόν θα γίνουν καλά». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όσοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο που εργάζεται το τελευταίο δίμηνο, είτε στις ΜΕΘ είτε στις απλές κλίνες Covid ήταν ανεμβολίαστοι.

Όσο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, ο καθηγητής τάχθηκε αναφανδόν υπέρ. «Ο εμβολιασμένος υγειονομικός που θα έρθει σε επαφή με κρούσμα δεν τίθεται σε παύση εργασίας. Αντίθετα συνεχίζει να εργάζεται υπό οδηγίες. Ο ανεμβολίαστος θα κάτσει σπίτι του 14 ημέρες και τις βάρδιές του θα τις κάνουν οι υπόλοιποι. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Είτε το περάσει βαριά είτε ελαφριά. Οπότε, τρέχτε να εμβολιαστούμε».

Αν δεν προσέξουμε θα έχουμε πισωγύρισμα

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως «εάν δεν προσέξουμε θα γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Από τις τελευταίες εφημερίες, βλέπουμε αύξηση των περιστατικών που έρχονται στα νοσοκομεία. Εάν δεν προσέξουμε θα γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Εμείς οι υγειονομικοί, εάν υπάρξει πάλι τέτοια πίεση, δεν θα τα βγάλουμε πέρα».

«Είναι υποχρέωση του κάθε γιατρού, προσωπική και επιστημονική, να εμβολιάζεται έναντι του κορωνοϊού», είπε ακόμη η κ. Παγώνη σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων συγκροτούν τις ομάδες της ΕΜΑΚ.

Όπως ανέφερε, «ως τον Σεπτέμβριο που θα γίνει η όποια συζήτηση, θα έχουμε εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί», λέγοντας ακόμη ότι οι γιατροί δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπως ισχύει για τα στελέχη της ΕΜΑΚ που δεν θα εμβολιαστούν.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την δυσφορία της για τα φαινόμενα συνωστισμού και την μη χρήση μάσκας από πολλούς πολίτες, λέγοντας ότι «έχουμε ένα ιικό φορτίο που αυξάνεται πάλι σε πολλές πόλεις, όπως σε περιοχές στην Κρήτη».

Αναφερόμενη στα εμβόλια είπε ότι «η πρώτη δόση καλύπτει τον άνθρωπο, μετά από 8-10 ημέρες, κατά 45%-50%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν να φορούν την μάσκα τους και να τηρούν τα μέτρα». «Εμείς δεν λέμε τις προσωπικές μας απόψεις, αλλά τις επιστημονικές. Εμείς λέμε για τις επιπλοκές του ιού», είπε η κ. Παγώνη αναφερόμενη στους αρνητές του κορωνοϊού και του εμβολίου.

Σε τρεις εβδομάδες θα δούμε κάποια μείωση στους διασωληνωμένους

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, τόνισε πως «είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει κάποια επιδείνωση. Ελπίζουμε και αναμένουμε σε τοπικό επίπεδο».

Όπως ανέφερε ο πρύτανης στο ΘΕΜΑ 104,6, ο δείκτης θετικότητας θα βαίνει μειούμενος, το Rt πλησιάζει προς το 0.8 και ενδεχομένως να μειωθεί ακόμα περαιτέρω. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο αλλά με τάσεις βελτίωσης.

«Ενδεχομένως σε κάποια περιοχή να διαπιστωθεί ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και από εκεί και πέρα να παρθούν μέτρα», εξήγησε. Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι θέλουμε τρεις εβδομάδες για να δούμε κάποια μείωση. Σύμφωνα με τον ίδιο σε δύο βδομάδες θα δούμε τη διαφορά στους διασωληνωμένους.

Εξήγησε ότι κάθε πικ σε κρούσματα μεταφράζεται μετά από 4 βδομάδες σε ένα άλλο πικ διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. «Επομένως η αποκλιμάκωση περιμένουμε να έχει το ίδιο μοτίβο». Ερωτηθείς για τις μάσκες, σημείωσε ότι όταν φτάσουμε σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης 50%, στους εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον, θα μπορεί κανείς να αποδεσμευτεί από τη μάσκα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ειδικά αντιικά φάρμακα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι εκεί έχουμε έλλειψη κάνοντας παράλληλα λόγο για μια πολύπλοκη διαδικασία.

Σύσταση για εμβολιασμός μίας δόσης για όσους νόσησαν

Στη σύσταση για εμβολιασμό με μια δόση για όσους έχουν νοσήσει αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». «Όταν εκτεθώ στην 1η δόση του εμβολίου είμαι πιο προστατευμένος. Για ανθρώπους που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, είμαστε σίγουροι, για εκείνους που έχουν νοσήσει πριν από ένα χρόνο, εγώ θα συνιστούσα και τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο καθηγητής, που πρόσφατα είχε σχολιάσει θετικά τα προνόμια των εμβολιασμένων, που ένα εξ αυτών είναι και το τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, αλλά δημοσιεύματα ερευνών στον ισπανικό τύπο ότι ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι αποτελεσματικός, αλλά με περισσότερες παρενέργειες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ξεκαθάρισε, επίσης ότι, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται τεστ για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής επανάφερε προηγούμενη διατύπωσή του για τη χρήση μάσκας από τους μη εμβολιασμένους, σημειώνοντας ότι, είπε «όχι στο να μη φορούν μάσκα όσοι είναι εμβολιασμένοι επειδή θα εκμεταλλευτούν το μέτρο κι αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments