Ελλάδα

Πέθανε ο Γιώργος Δρίζος

Πέθανε ο Γιώργος Δρίζος
Γιώργος Δρίζος: Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός ζωγράφος Γιώργος Δρίζος τα ξημερώματα της Τετάρτης, πλήρης ημερών.

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης, πλήρης ημερών, ο διακεκριμένος ζωγράφος Γιώργος Δρίζος. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, αλλά και ο σύζυγος της Φάνης Πάλλης Πετραλιά.

Ήταν το πρώτο παιδί φτωχής οικογένειας, με ρίζες στη Χίο και την Μικρά Ασία, που στέριωσε στην Καισαριανή, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Με καθηγητή τον Σπύρο Βικάτο, έκανε ελεύθερες σπουδές για να καταξιωθεί στη συνέχεια, μέσα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, όπου ζούσε μέχρι σήμερα. Ήταν το πρώτο παιδί φτωχής οικογένειας, με ρίζες στη Χίο και την Μικρά Ασία, που στέριωσε στην Καισαριανή, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Με καθηγητή τον Σπύρο Βικάτο, έκανε ελεύθερες σπουδές για να καταξιωθεί στη συνέχεια, μέσα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Θεματική αφετηρία του ήταν η φύση και το ελληνικό τοπίο, αλλά κυρίως τα νησιά. Η τέχνη του χαρακτηρίζονταν αρχικά από τη χρησιμοποίηση τύπων της ζωγραφικής της υπαίθρου και το ιμπρεσιονιστικό ιδίωμα, σε συνδυασμό με μια εξπρεσιονιστική διάσταση.

Όταν ζωγράφιζε με χρωματική στερεότητα πρόβαλε τους αισθητικούς ερεθισμούς που προκαλούν τα τοπία, στοιχεία τα οποία εξύμνησε και ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης στην Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ άλλων, είχε λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου, αλλά και στην έκθεση «Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι και Χαράκτες», που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας στην Κύπρο, το 1978, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Έκθεση Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Καλλιτεχνών I.A.G.,1975, κ.ά.

Έργα του Γιώργου Δρίζου κοσμούν-μεταξύ άλλων-την Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ίωνα Βορρέ, το Υπουργείο Παιδείας , η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Πινακοθήκη Καλαμάτας , η Κτηματική Τράπεζα Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Υπουργείο Γεωργίας το Υπουργείο Πολιτισμού , η Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός , το Μουσείο «Lohamei» στο Ισραήλ,δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα Ολλανδία, Γερμανία , Γαλλία ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ, Αγγλία, η τράπεζα EUROBANK κ.ά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments