Πολιτική

Βουλή πανδημία: Χαλαρώνουν τα μέτρα στο Κοινοβούλιο

Βουλή πανδημία: Χαλαρώνουν τα μέτρα στο Κοινοβούλιο
Βουλή πανδημία: Μετά από μεγάλη κριτική για τα μέτρα που ισχύουν στην Βουλή ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε την μερική άρση των μέτρων.

Την μερική άρση των μέτρων για την πανδημία στην Βουλή, αποφάσισε ο Κώστας Τασούλας. Να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Αυξάνονται οι βουλευτές που θα μπορούν να είναι παρόντες με φυσική παρουσία στη Βουλή τόσο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας όσο και στις άλλες αίθουσες που συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, από 50 που ισχύει σήμερα, στους 120, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Η πορεία των εμβολιασμών των βουλευτών

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 150 βουλευτές και με τις δύο δόσεις και συνολικά 200 βουλευτές είναι όσοι έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εως το τέλος του καλοκαιριού το κοινοβουλευτικό «τείχος ανοσίας» θα έχει ενισχυθεί καθώς το σύνολο των βουλευτών θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι να μη γυρίσουμε πίσω» και πρόσθεσε πως διατηρείται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για βουλευτές οι οποίοι π.χ. βρίσκονται σε καραντίνα. Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο αριθμός των βουλευτών που θα μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα στην αίθουσα της Ολομέλειας αυξάνεται στους 120, ακολουθώντας τη γενική χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε αυτήν την απόφαση συνέβαλε η πρόσφατη σχετική ΚΥΑ για τους κλειστούς συνεδριακούς χώρους, το γεγονός ότι η αίθουσα της Ολομέλειας έχει υψηλή οροφή και δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκου αέρα, καθώς και ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έχει ήδη εμβολιαστεί.

H κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την διάρκεια της πανδημίας. «Το ξεκαθάρισα τη προηγούμενη εβδομάδα, το κάνουμε πράξη σήμερα με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα το κάνουμε πράξη και σε κάθε συνεδρίαση από δω και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως διαρκές άλλοθι για τη περιστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της ίδιας της δημοκρατίας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς. Εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις -ακόμη και από τους δικούς της βουλευτές- βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».

Ξεκαθάρισε την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του λέγοντας: «Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος. Θα καταθέτουμε τις ερωτήσεις ξανά και ξανά. Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες…Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments