Διεθνή

Κονγκό: Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα δεύτερο ηφαίστειο στο ανατολικό τμήμα

Κονγκό: Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα δεύτερο ηφαίστειο στο ανατολικό τμήμα
Κονγκό: Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα δεύτερο ηφαίστειο στο ανατολικό τμήμα. Δεν είναι σε μια κατοικημένη ζώνη και η έκρηξη δεν ήταν μεγάλης έντασης.

Μια μικρή έκρηξη καταγράφηκε σήμερα σε ένα ηφαίστειο στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όμως πιστεύεται ότι δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση.

Η έκρηξη στο όρος Νιαμουραγκίρα σημειώθηκε μία εβδομάδα αφότου το κοντινό όρος Νιραγκόνγκο εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το Νιαμουραγκίρα βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια της Γκόμας, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, όμως το όρος Νιραγκόνγκο υψώνεται ανάμεσά τους, δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα.

«Δεν είναι σε μια κατοικημένη ζώνη και (η έκρηξη) δεν ήταν μεγάλης έντασης», δήλωσε στο Ρόιτερς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια.

Κονγκό έκρηξη ηφαιστείου: Το χρονικό της έκρηξης

Το Νιραγκόνγκο, που δεσπόζει στην Γκόμα, εξερράγη χθες, Σάββατο, το βράδυ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Κονγκό να διατάξει την εκκένωση της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας διέφυγαν μαζικά, κυρίως προς τη Ρουάντα. Σήμερα το πρωί ο ρους της λάβας είχε σταματήσει και το πύρινο ποτάμι είχε ακινητοποιηθεί στα βορειοανατολικά της Γκόμα, ενώ οι άνθρωποι άρχιζαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Κονγκό έκρηξη ηφαιστείου

«Δόξα τω Θεώ η ηφαιστειακή έκρηξη ηρέμησε βόρεια του αεροδρομίου της Γκόμα, οι πληθυσμοί που έφυγαν επιστρέφουν σιγά – σιγά στα σπίτα τους στην Γκόμα», επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Βενσάν Καρέγκα, ο πρεσβευτής της Ρουάντας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. H RBA ανήρτησε φωτογραφίες που εικονίζουν πολλούς ανθρώπους σε πορεία, μερικοί κρατώντας βαλίτσες ή στρώματα, και να φθάνουν στη μεθοριακή πόλη Ρουμπάβου, στην πλευρά της Ρουάντας.

Εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε εκεί την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων. «Μερικοί Κονγκολέζοι, που μίλησαν στη RBA, εξέφρασαν τη χαρά τους για τη θερμή υποδοχή που έτυχαν στη Ρουάντα», υπογράμμισε η RBA. Όπως διευκρινίζει η RBA, σήμερα το πρωί δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις εκρήξεων στο ηφαίστειο, αλλά υπάρχει πολύς καπνός στην ατμόσφαιρα.

Οι αρχές στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, διέταξαν το πρωί της 27ης Μάϊου να εκκενωθεί τμήμα της πόλης εξαιτίας του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, προκαλώντας αμέσως την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν μπορεί επί του παρόντος να αποκλειστεί έκρηξη στο έδαφος ή στον πυθμένα της λίμνης (σ.σ. Κίβου), που θα μπορούσε να γίνει έπειτα από ελάχιστες προειδοποιητικές ενδείξεις, ακόμη και χωρίς καμία προειδοποιητική ένδειξη», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο στρατιωτικής κυβερνήτης της περιφέρειας, ο στρατηγός Κονστάν Ντιμά, αναφερόμενος ονομαστικά σε δέκα συνοικίες της πόλης που κινδυνεύουν.

Τη δήλωσή του ακολούθησε η άμεση εγκατάλειψή τους από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους προς τα νοτιοδυτικά, προς την περιοχή Μασίσι και προς τα σύνορα με τη Ρουάντα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στο Νιραγκόνγκο το Σάββατο. Από το Σάββατο ως το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν στην περιοχή «πάνω από 269» σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο της Γκόμας, και οι σεισμοί συνεχίζονταν χθες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments