Διεθνή

ΕΜΑ Astrazeneca: Να μην εμβολιάζονται όσοι έχουν τριχοειδή διαρροή

ΕΜΑ Astrazeneca: Να μην εμβολιάζονται όσοι έχουν τριχοειδή διαρροή
ΕΜΑ Astrazeneca: Νέα σύσταση του ΕΟΦ σχετικά με το εμβόλιο της φαρμακευτικής, κυρίως σε όσους έχουν σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής.

Μία από τις σημαντικότερες παρενέργειες του Astrazeneca είναι η θρόμβωση. Ήδη τόσο ο ΠΟΥ, όσο και ο ΕΜΑ έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά με το ότι η θρόμβωση αποτελεί μία από τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Παρόλα αυτά ο ΕΜΑ επανήλθε συνιστώντας να μην χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19 σε ανθρώπους με ιστορικό ενός σπάνιου αιμορραγικού προβλήματος και ανέφερε ότι εξετάζει περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τι είναι η τριχοειδής διαρροή

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε στην αξιολόγησή της πως το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί ως μία νέα παρενέργεια στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου της AstraZeneca.

Είναι μια κατάσταση στην οποία το αίμα διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία στους μυς και στις κοιλότητες του σώματος και χαρακτηρίζεται από οίδημα και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο EMA άρχισε να εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις τον Απρίλιο και η σημερινή σύσταση προστίθεται στα άλλα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca, περιλαμβανομένης μιας πιθανής σχέσης με σπάνια θέματα θρόμβων αίματος.

Τον περασμένο μήνα ο EMA συνέστησε να μην γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για ανθρώπους με προβλήματα θρομβώσεων. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευρύνει επίσης, την έρευνά της για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έπειτα από τον εμβολιασμό με το AstraZeneca και άλλα εμβόλια από την Pfizer, τη Moderna και την J&J.

Οι συστάσεις στους επαγγελματίες υγείας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού μας Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας:

  • να μην δίνουν το Vaxzevria ( AstraZeneca) σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.
  • να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης όποιον εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • να ελέγχουν για σημεία χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • να εξασφαλίζουν ότι ασθενείς που εμφανίζουν θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό θα δεχτούν τη φροντίδα ειδικού.

«Ενώ η θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων συμβαίνει πολύ σπάνια, ο EMA συνεχίζει να συμβουλεύει όλους να έχουν τον νου τους για συμπτώματα, ώστε να λάβουν άμεση ειδική ιατρική θεραπεία, εάν χρειαστεί.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις του ΕΜΑ για τους επαγγελματίες υγείας είναι διαθέσιμες στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου. Όπως για όλα τα εμβόλια, ο ΕΜΑ και οι εθνικές αρχές συνεχώς παρακολουθούν την ασφάλεια του Vaxzevria και θα επικαιροποιήσουν τις συστάσεις όταν χρειαστεί για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Άνγκελα Μέρκελ

Εμβόλιο AstraZeneca

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments