Πολιτική

Δένδιας για Ευρώπη: Αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της

Δένδιας για Ευρώπη: Αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της
Δένδιας για Ευρώπη: «Δεν είμαστε μέλη της ΕΕ επειδή αποκομίζουμε οφέλη, είμαστε μέλη διότι ανήκουμε σε αυτή, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού μας».

Στην θέση της χώρας μας εντός της Ευρώπης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, κος Νίκος Δένδιας σε ομιλία του. Ο κος Δένδιας σχολίασε συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Ευρώπη πως «Δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αποκομίζουμε οφέλη, είμαστε μέλη διότι ανήκουμε στην Ευρώπη, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού μας». Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν και Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθούν στις 14 Ιουνίου.

Ο Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις κατά την διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με θέμα «40 χρόνια τα Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη. Το όνειρο, η πραγματικότητα, το αύριο».

Δένδιας για Ευρώπη: Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού

«Αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης», υπογράμμισε χαρακτηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση «το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία του πλανήτη».

«Αρκετοί θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η ευημερία που απολαμβάνει σήμερα η πατρίδα μας είναι δεδομένες και αυτονότητες», σημείωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε: «Ξεχνούν ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

«Η ασφάλεια τού ανήκειν σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και η ισότιμη συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων της δύναμης αυτής, η ελευθερία της μετακίνησης, της εργασίας, της χρήσης του ίδιου νομίσματος, η συμβολή της Ένωσης στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι μερικά μόνο παραδείγματα του οφέλους της Ελλάδας από την ένταξή της στην Ένωση» προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε:

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ΕΕ, αλλά να τη βοηθήσουμε να γίνει ακόμη πιο αποδοτική για τον πολίτη».

Την ίδια στιγμή, πυρά εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του κου Δένδια λέγοντας πως ο ομόλογος του κάνει συνεχώς δηλώσεις κατά της Τουρκίας.

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά

Αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με τον Τσαβούσογλου να τονίζει ότι έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης 25 σημείων για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι καλύπτουν θέματα όπως η γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, μια δεύτερη γέφυρα στη συνοριακή γραμμή Υψάλων, κοινές μελέτες στον τομέα της ενέργειας και μια κοινή ομάδα εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η θετική ατζέντα θα πρέπει να συνεχιστεί παρά τις προκλήσεις. Δένδιας για Ευρώπη

«Η συνέντευξη Τύπου μας στην Αθήνα πήγε καλά, αλλά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχώς κάνει δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Αφού επέστρεψα εγώ έκανα δήλωση με την οποία κατηγόρησα ή επέκρινα την Ελλάδα; Εμείς δεν κάνουμε ρητορική για να συνεχιστεί η θετική ατζέντα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να παραδιδόμαστε στην εσωτερική πολιτική για τέτοια πράγματα», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Υπάρχει πίεση στους Έλληνες πολιτικούς

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι τα βήματα που γίνονται με την ανησυχία της εσωτερικής πολιτικής δεν ωφελούν, προσθέτοντας ότι τις απαραίτητες δηλώσεις τις έκανε όχι στη συνέντευξη Τύπου αλλά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Όπως είπε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με την θετική εικόνα που προέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι «η πίεση της κοινής γνώμης που υπάρχει στους Έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχει στους Τούρκους πολιτικούς».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική κοινή γνώμη ζητά από τους Τούρκος πολιτικούς να προστατεύσουν τα δικαιώματά της απέναντι στις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θέλει να δημιουργήσει και καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments