Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Τέλη Οκτωβρίου το τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Σαρηγιάννης: Τέλη Οκτωβρίου το τέταρτο κύμα κορωνοϊού
Σαρηγιάννης: Για την επιδημιολογική πορεία και την πορεία των εμβολιασμών μίλησε σε συνέντευξη του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης τέταρτου κύματος μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος είχε μιλήσει πολλές φορές για την αποκλιμάκωση της πανδημίας και την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, η οποία έχει ονομαστεί από τα ελληνικά ΜΜΕ ως αθηναϊκή μετάλλαξη.

Πιο συγκεκριμένα, κοντά στον στόχο για μηδενικούς θανάτους από κορωνοϊό θα φτάσει η Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Κρούσματα σήμερα 12/6

Σχετικά με το τέταρτο κύμα της πανδημίας

«Ειλικρινά μπορούμε στις 1-2 Ιουλίου να έχουμε έναν, δύο θανάτους από κορωνοϊό (ημερησίως)», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και πρόσθεσε ότι εάν όντως η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια σημαντική εθνική επιτυχία όλων.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος για τέταρτο κύμα στη χώρα μας, εξήγησε ότι δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο το Σεπτέμβριο αλλά όπως και πέρσι από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι εάν έρθει τέταρτο κύμα θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Τι είπε για τα lockdown;

Αυτό αφορούσε στα «τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου που συζητούσαμε για το δεύτερο κύμα. Εκεί αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε φτάσει σε πολλές χιλιάδες κρούσματα. Επίσης, παίρνω την ευθύνη του lockdown στις 2 Ιανουαρίου, γιατί του έστειλα προειδοποίηση. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, έστειλα email και ειδοποίησα για τις προβλέψεις. Θα υπήρχε μεγάλη αύξηση, η οποία εμφανίστηκε τελικά Φλεβάρη αλλά με το φρένο του Ιανουαρίου αποτρέψαμε την επίδραση των Χριστουγέννων στη συνολική εξίσωση».

Ερωτηθείς για το ότι ακούγεται πως του Αγίου Δημητρίου θα μας κλείσουν ξανά, ανέφερε πως «το θεωρώ υπερβολικό να υπάρχει έξαρση πριν του Αγίου Δημητρίου. Αν γίνει τέταρτο κύμα, θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, στα τέλη θα υπάρχει μια κορύφωση και θα τελειώσει σχετικά νωρίς. Υπάρχει βέβαια επιστημονική αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν στελέχη του ιού που θα ξεπερνούν την ανοσία. Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments