Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 25/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 25/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 25/06: Με την συνεχή πτώση των κρουσμάτων και των διασωληνώμενων, από ότι φαίνεται η πανδημική καμπύλη δείχνει να κάμπτεται.

Τα κρούσματα για σήμερα 25/06 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 489  εκ των οποίων 252  εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  36  νέες λοιμώξεις. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τρίτη καταγράφηκαν 1339 νέες λοιμώξεις.

Από ότι φαίνεται οι εμβολιασμοί βοηθούν στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα αν συνεχίζουν με τον παρόν ρυθμό, τότε πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα, περί το τέλος του Ιουλίου η Ελλάδα πρόκειται να φτάσει στο 75% των εμβολιασθέντων. Κρούσματα σήμερα 25/06

Κρούσματα σήμερα 25/06:  Χειρότερα τα πράγματα από το φθινόπωρο -Πρέπει ο εμβολιασμός να φθάσει το 80%

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη μετάλλαξη Δέλτα, «φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στη ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας».

Και συνέχισε: «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75%-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω». Επιπλέον, η κ. Παγώνη τόνισε ακόμα το εξής: «Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό».

Και ερωτηθείσα για τις μάσκες, ξεκαθάρισε πως «όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα».

Κρούσματα σήμερα 25/06: «Ζούσαμε κάθε μέρα δύσκολες ιστορίες»

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε ακόμα στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και κατά πόσον είναι ασφαλές να εμβολιαστούν. «Η μία σχολή λέει δεν υπάρχει πρόβλημα και η άλλη είναι πιο επιφυλακτική και θέλει να περιμένει τις μελέτες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο γιατί δεν επηρεάζει το έμβρυο. Με βάση τις μελέτες που έχουμε τώρα, γιατί τα δεδομένα στην ιατρική αλλάζουν. Πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο σχετικά με τις παρενέργειες που κάνει η ίδια η νόσος».

«Αυτοί που ήμαστε κάθε μέρα στα νοσοκομεία έπρεπε να γράψουμε βιβλίο. Δεν θα ξεχάσω μια συνάδελφο μου που είχε αρρωστήσει όλη η οικογένεια της. Οι γονείς της, ο άνδρας της και το ένα από τα τρία παιδιά της. Έχασε τους γονείς της, ευτυχώς σώθηκε το παιδάκι και ο άνδρας της. Ζούσαμε κάθε μέρα δύσκολες ιστορίες», φανέρωσε η κ. Παγώνη.

Κρούσματα σήμερα 25/06:  Μέχρι τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα

Tην εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυριαρχούν στέλεχος κορωνοϊού στην Ελλάδα, διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα. Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής. svg%3E

Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοϊό στελέχους Δ στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Κρούσματα σήμερα 25/06: Επιστροφή σε τοπικά lockdown αν χρειαστεί

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».

Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε. Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Κρούσματα σήμερα 25/06:  «Έχουμε πολύ καλά δεδομένα αλλά υπάρχει κίνδυνος»

«Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία, παγκόσμια είμαστε ακόμα χαμηλότερα, επομένως η προσπάθεια είναι μεγάλη. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα, για να λέμε τα καλά νέα αλλά δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης νέας, υποτροπής εφόσον δεν συνεχίσουμε στον ρυθμό που είμαστε σήμερα», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, ο κ. Γώγος είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως, πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.

Κρούσματα σήμερα 25/06:  Θα είναι διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων τον Ιούλιο

«Η ανίχνευση του ιικού φορτίου παρουσιάζεται μόνο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, και το Βόλο, στις υπόλοιπες περιοχές είναι κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης και συμπλήρωσε: «Τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες σίγουρα τον Ιούλιο, θα έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων». «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε και μια αύξηση στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη», αποσαφήνισε πάντως.

«Η μείωση του αριθμού των θανάτων θα έρθει ως συνέπεια των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Υπάρχει διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων σε αυτή τη μείωση» είπε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments