Οικονομία

Σταϊκούρας μεσοπρόθεσμο: Εφικτός ο στόχος για 3.6% ανάπτυξη το 2021

Σταϊκούρας μεσοπρόθεσμο:  Εφικτός ο στόχος για 3.6% ανάπτυξη το 2021
Σταϊκούρας μεσοπρόθεσμο: Από την ολομέλεια της Βουλής σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους πίνακες προβλέψεων αναφορικά με την ανάπτυξη τόσο από ελληνικούς όσο και από διεθνείς οικονομικούς οίκους. Τόνισε, πως ο στόχος για 3.6% ανάπτυξη το 2021, είναι εφικτός.

Από την ολομέλεια της Βουλής σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους πίνακες προβλέψεων αναφορικά με την ανάπτυξη τόσο από ελληνικούς όσο και από διεθνείς οικονομικούς οίκους. Τόνισε, πως ο στόχος για 3.6% ανάπτυξη το 2021, είναι εφικτός.

Εφικτός ο στόχος για 3.6% ανάπτυξη

Ο κ. Σταϊκο’υρας δήλωσε: «Η επίτευξη του στόχου για οικονομική μεγέθυνση 3,6% το 2021 είναι απολύτως εφικτή και ρεαλιστική.Άλλωστε, όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, πιστωτικά ιδρύματα και οίκους αξιολόγησης, είναι πολύ πιο αισιόδοξες για την εφετινή ανάκαμψη της οικονομίας. Παρά ταύτα, ως Υπουργείο Οικονομικών, δεν αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για το 2021, παρά τις θετικές ενδείξεις, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία της οικονομίας το 1ο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο και την υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις».

Ποια προγράμματα θα συνεχιστούν για τη στήριξη της οικονομίας

Στην ομιλία του στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως η στήριξη της οικονομίας εδράζεται σε 7 πυλώνες.

1ος Πυλώνας

Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Μέτρα όπως είναι:

  • Το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
  • Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Η επέκταση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους, καθώς και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Μέτρα τα οποία, το 2ο εξάμηνο του έτους, αθροίζουν στα 4,5 δισ. ευρώ.

2ος Πυλώνας

Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές – μόνιμες – μειώσεις φόρων, σε λιγότερο από 2 χρόνια, παρά την κρίση:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ – μεσοσταθμικά – κατά 22%.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%) και αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα (από το 10% στο 5%).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (από το 100% στο 55%).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα (από το 100% στο 80%).
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).
  • Μονιμοποίηση του μειωμένου – κατά 30% – ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά, όσο θα υπάρχουν – σε αυτά – δομές αιτούντων άσυλο.

Επαναλαμβάνω: όλες αυτές οι μειώσεις φόρων είναι μόνιμες.

Δεν καταργούνται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως εσφαλμένα υποστήριξε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε, βεβαίως, είναι περιορισμένες, όπως και πάλι εσφαλμένα υποστήριξε. Τουναντίον, συμπληρώνονται από πρόσθετες μειώσεις φόρων, όπως είναι η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2021 και το 2022, οι οποίες, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, θα μονιμοποιηθούν και αυτές.

Ενώ τέλος, έχουμε χορηγήσει φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όπως είναι ενδεικτικά:

  • Η μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.
  • Η θέσπιση έκπτωσης φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
  • Η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη.
  • Η διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για επενδυτές, συνταξιούχους, Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Συνεπώς, αποδεδειγμένα, η μείωση φόρων, κυρίως για τη μεσαία τάξη, αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής Κυβέρνησης. Σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

3ος Πυλώνας

Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.

Εκδοτική στρατηγική που οδήγησε στη συμπλήρωση της καμπύλης αποδόσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα όγκο και ρευστότητα στο σύνολο των εκδόσεων.

Το Οικονομικό Επιτελείο αξιοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα με ορθολογισμό, αναπληρώνοντας τις εκροές με εισροές, που προέρχονται, κυρίως, από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισροές πόρων στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, την τελευταία διετία, ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ.

Όσο και το κόστος των μέτρων στήριξης της κοινωνίας την ίδια περίοδο.Συνεπώς, η χρηματοδότηση της οικονομίας την τελευταία διετία, έγινε αποκλειστικά από πόρους που άντλησε και συγκέντρωσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Με αποτέλεσμα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να ανέρχονται, σήμερα, περίπου στα 34 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη αποπληρώσει το μεγαλύτερο και ακριβότερο τμήμα των δανείων από το ΔΝΤ. Αποδεικνύεται έτσι ότι χειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά με σεβασμό στις μεγάλες και πολύχρονες θυσίες των πολιτών.

4ος Πυλώνας

Η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα:

  • Υλοποιείται ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
  • 23.478 μοναδικοί ΑΦΜ έχουν κάνει αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, εκ των οποίων:
  • 15.994 μοναδικοί ΑΦΜ έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν στοιχεία πιστωτών.
  • 7.484 μοναδικοί ΑΦΜ έχουν ενεργή μη οριστικοποιημένη αίτηση.
  • Κινητοποιούνται επιπλέον πόροι για τραπεζικό δανεισμό από τον «φάκελο» δανείων στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» (12,7 δισ. ευρώ).
  • Εξυγιαίνονται οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών και μειώνεται, περαιτέρω, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσα από την επέκταση και παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ».

5ος Πυλώνας

Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η προώθηση αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Δίνοντας προτεραιότητα στη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Με τη λειτουργία ενός κράτους παραγωγικού, αποδοτικού, αποτελεσματικού, ποιοτικού, ψηφιακού και δίκαιου. Κράτος που θα μεριμνά και θα παρεμβαίνει για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής οικονομικής αποτελεσματικότητας, και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του παραγόμενου πλούτου.

6ος Πυλώνας

Η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ως κύριο στόχο την κάλυψη του μεγάλου κενού σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, εθνικό προϊόν και απασχόληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις, και χρησιμοποιώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να ενεργοποιήσει σημαντικά επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. Επιπλέον, η παροχή οικονομικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, συμπληρώνεται από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, και στην αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι βασικές προτεραιότητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», εστιάζουν στη στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στην υλοποίηση πολυ-τροπικών υποδομών μεταφορών, στη δίκαιη μετάβαση στην απο-λιγνιτοποίηση, στην τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Πρόκειται για ένα πλέγμα 106 επενδύσεων και 68 μεταρρυθμίσεων που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Αυτοί οι πόροι, μαζί με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά. Και αυτό πράττει η Κυβέρνηση, με μεθοδικότητα, με χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες παρακολούθησης και μηχανισμούς εφαρμογής.

7ος Πυλώνας

Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, τη διαμόρφωση ενός νέου διεθνούς πλαισίου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, και τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αλλαγές που θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments