Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: Γιατί πρέπει να τη γιορτάζουμε

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: Γιατί πρέπει να τη γιορτάζουμε
Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: Στις 15 Ιουλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων (World Youth Skills Day), με απόφαση του ΟΗΕ, γιορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Ιουλίου. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος η συγκεκριμένη μέρα γιορτάζεται εν μέσω του κορωνοϊού. Εκατομμύρια νέοι ανά τον κόσμο επηρεάστηκαν από την πανδημία λόγω κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων.

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: Πότε θεσπίστηκε

Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 11 Νοεμβρίου 2014, ύστερα από πρόταση του αντιπροσώπου της Σρι Λάνκα, που τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το υψηλό επίπεδο ανεργίας και υποαπασχόλησης των νέων ανθρώπων (1,2 δισ. ηλικίας 15-24 ετών) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που απασχολεί την πλειονότητα των χωρών του κόσμου. Η αναγνώριση του προβλήματος και η εφαρμογή διαφορετικών προγραμμάτων στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της νεολαίας να κάνει επιλογές ζωής και εργασίας.

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Ο ΟΗΕ καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν με τον κατάλληλο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων. Οργανώσεις κυβερνητικές και μη, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και λοιποί δημόσιοι φορείς καλούνται να οργανώσουν διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να ξεπεράσουν τα εμπόδια όσον αφορά την απασχόληση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: Πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά τα χρόνια της πανδημίας

Για το 2020 εκτιμάται ότι σχεδόν το 70% των μαθητών παγκοσμίως επηρεάζονται από το κλείσιμο σχολείων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Οι ερωτηθέντες σε μια έρευνα για τα ιδρύματα TVET, που συλλέχθηκαν από κοινού από την UNESCO, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφεραν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει γίνει ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης δεξιοτήτων, με σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, την προετοιμασία, τη συνδεσιμότητα ή ακόμα και τις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών.

Πριν από την τρέχουσα κρίση, οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να είναι άνεργοι και συχνά αντιμετώπιζαν μια παρατεταμένη περίοδο μετάβασης από το σχολείο στην εργασία. Στις κοινωνίες μετά τον COVID-19, καθώς οι νέοι καλούνται να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάκαμψης, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες δεξιότητες για να διαχειριστούν επιτυχώς τις εξελισσόμενες προκλήσεις και την ανθεκτικότητα για να προσαρμοστούν στις μελλοντικές διαταραχές. Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: Γιατί είναι σημαντική

Η αύξηση της ανεργίας των νέων είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες στον σημερινό κόσμο, τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι τελευταίες παγκόσμιες τάσεις απασχόλησης για τη νεολαία του 2020: Η Τεχνολογία και το μέλλον των θέσεων εργασίας δείχνουν ότι από το 2017, υπήρξε ανοδική τάση στον αριθμό των νέων που δεν εργάζονται, δεν εκπαιδεύονται ή εκπαιδεύονται (NEET).

Το 2016 υπήρχαν 259 εκατομμύρια νέοι που ταξινομήθηκαν ως NEET – ένας αριθμός που αυξήθηκε σε περίπου 267 εκατομμύρια το 2019, και προβλέπεται να συνεχίσει να ανεβαίνει στα 273 εκατομμύρια περίπου το 2021. Όσον αφορά το ποσοστό, η τάση αυξήθηκε επίσης ελαφρώς από τα 21,7% το 2015 σε 22,4% το 2020 – υπονοώντας ότι θα χαθεί ο διεθνής στόχος για μείωση του ποσοστού NEET έως το 2020.

Ορισμένη από τη Γενική Συνέλευση το 2014, η Παγκόσμια Ημέρα Δεξιότητας Νέων είναι μια ευκαιρία για τους νέους, τα ιδρύματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (TVET), και τους ενδιαφερόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να αναγνωρίσουν και να γιορτάσουν τη σημασία του εξοπλισμού των νέων με δεξιότητες για απασχόληση, αξιοπρεπή εργασία και επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments