Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες
Υπουργείο Εξωτερικών: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις.

Να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, κάλεσε την Τουρκία το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά και τις ανακοινώσεις Ερντογάν-Τατάρ για την Αμμόχωστο.

Υπουργείο Εξωτερικών: Τι αναφέρεται σε ανακοίνωσή του

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσθέτει.

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.

Υπουργείο Εξωτερικών

Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, προστίθεται στην ανακοίνωση, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς «καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν

Την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ, καλώντας τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση, στην επίσκεψή του στα κατεχόμενα στην Κύπρο.

Σε μια εμπρηστική ομιλία του- παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ – ο Ερντογάν έκανε λόγο για «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Μητσοτάκη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν» ανέφερε, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη. Υπουργείο Εξωτερικών

Επιτέθηκε δε και στην Ευρωπαική Ένωση, «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπειο» δήλωσε, και επανέλαβε τη θεωρία του για «δυο κράτη στην Κύπρο». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα», και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.

Αψηφώντας τη διεθνή νομιμότητα και τις αντιδράσεις, επέμεινε ότι «η νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο κρατών». «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για την Κύπρο, οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική διευθέτηση είναι ακόμα στο τραπέζι» επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments