Πολιτική

Βουλή: Ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα η συζήτηση του ν/σ για το νέο σχολείο

Βουλή: Ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα η συζήτηση του ν/σ για το νέο σχολείο
Βουλή: Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του σχολείου.

Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισή του.

Σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι η διάταξη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το μέτρο ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Πάντως, παρά τις έντονες διαφωνίες, η συζήτηση διεξάγεται σε ήπιους τόνους.

Τσίπρας: Έχετε άγνοια του ελληνικού πανεπιστημίου

Ιδεοληψία, αλαζονεία και άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου, καταλόγισε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και τον κάλεσε να αναστείλει έστω και την τελευταία στιγμή, έστω για τη φετινή χρονιά, την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τσίπρας: Kάνετε deals με ιδιωτικά συμφέροντα

Είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Πέρα από το ότι κάνετε deals με ιδιωτικά συμφέροντα έχετε μία ιδιαίτερη εχθρότητα στη νεότητα. Βάζετε κόφτη στα ΑΕΙ, κάνετε προσλήψεις αστυνομικών αντί για καθηγητές στα δημόσια Πανεπιστήμια, κάνετε στιγματισμό των νέων για την πανδημία, ξύλο στις πλατείες, δίνετε αύξηση ένα κουλούρι, 0,50 λεπτά την ημέρα, που αφορά και τους νέους. Και αν έχεις γνωριμίες ρουσφέτια προχωράς, και φτιάχνετε ένα κράτος με γκόλντεν μπόις στις ΔΕΚΟ». Τσίπρας

Συνεχίζοντας την επίθεση ανέφερε: «Έχετε τυφλωθεί από την αλαζονεία της εξουσίας, και από αυτούς που σας κολακεύουν, που σας λένε ότι καλπάζετε, ότι είσαστε ο μεγαλύτερος, ότι θα κερδίσετε όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές… Σας καλώ, μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γονείς, έστω αυτήν την ύστατη στιγμή να καταργήσετε την διάταξη και να σεβαστείτε τους κόπους και τις θυσίες των υποψηφίων και των οικογενειών τους μετά από την τόσο δύσκολη χρονιά που περάσαμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η Δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μίας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου». Τσίπρας

Τσίπρας: Οι προτάσεις που κατέθεσε

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις τη χρονιά που έρχεται θα είναι ραγδαίες και προσέθεσε ότι εφόσον γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ τις κερδίσει και σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της αδικίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: Για να θεραπεύσουμε τις φετινές αδικίες η δική μας κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξής ρύθμιση:

  • Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.
  • Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις. Αφού η Πολιτεία κρίνει ότι οι θέσεις πρέπει να είναι 77.500 θα είναι 77.500. Εμείς δεν κλέβουμε στο ζύγι! Δεν θα κλέψουμε από τα νέα παιδιά ούτε μία θέση!
  • Άρα λοιπόν: Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης.
  • Ταυτόχρονα, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.

Τσίπρας: Είναι μια πράξη προληπτικής αποκατάστασης της δικαιοσύνης

Εξήγησε ότι «είναι μια πράξη προληπτικής αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη» και θύμισε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης το 2014, μέσα από την περίφημη αξιολόγηση, απέλυε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, είχαμε δεσμευτεί ότι θα αλλάξουμε τον νόμο και θα προσλάβουμε πίσω τα άτομα αυτά. Και αυτό ακριβώς πράξαμε τον Φεβρουάριο του 2015, μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση. Το ίδιο, λοιπόν, θα κάνουμε και τώρα, για τις περιπτώσεις των χιλιάδων νέων που έμειναν εκτός πανεπιστημίων λόγω του απαράδεκτου συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και θα αποκαταστήσουμε την μεγάλη αυτή αδικία.

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, λόγω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έχουν εγερθεί πολλές αντιδράσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός του Κοινοβουλίου. Μάλιστα σε σφοδρή αντιπαράθεση βρέθηκε πρόσφατα ο κ. Νίκος Φίλης με την υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πιο συγκεκριμένα, δύο δεσμεύσεις ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με υποψηφίους της αρχιτεκτονικής που αν και έγραψαν πολύ καλά δεν κατάφεραν να περάσουν στην πρώτη τους επιλογή λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. svg%3E

«Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης μαζί και με τα άλλα κόμματα μπορούμε να αναδείξουμε την αδικία»

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι μαθητές κόπηκαν, σε περίπτωση επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.

Όπως ανάφερε ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αποκαταστήσει τώρα την αδικία. «Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης μαζί και με τα άλλα κόμματα μπορούμε να αναδείξουμε την αδικία» τόνισε και υπογράμμισε ότι σε αυτό που μπορεί να δεσμευτεί είναι για το μεσομακροπρόθεσμο διάστημα σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

«Διότι δεν έμειναν εκτός ΑΕΙ όσοι έγραψαν κάτω από την βάση»

«Όχι δηλαδή μόνο για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής αν το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέρθει στην κυβέρνηση, αλλά να δεσμευτώ και ότι όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται, αδίκως κατά την άποψή μου ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ, διότι η δική μας λογική δεν είναι να κόβουμε φοιτητές από την γνώση και τις σπουδές.

Η δική μας λογική είναι να ενισχύσουμε τα ΑΕΙ της χώρας κι όλες τις σχολές με καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή. Να έχουν περισσότερους φοιτητές και υψηλού επιπέδου μόρφωση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι το νέο σύστημα δημιούργησε μεγάλες αδικίες και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε την σημερινή κυβέρνηση να τις διορθώσει ή σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον να λέει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν.

«Διότι δεν έμειναν εκτός ΑΕΙ όσοι έγραψαν κάτω από την βάση. Θα μείνουν εκτός πάνω από 20.000 παιδιά, άρα υπάρχουν κρυμμένες παγίδες που πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των αποκλεισμένων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με βάση τα στατιστικά το 75% των παιδιών που εισάγονται παίρνουν πτυχίο»

Το δεύτερο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας είναι όσα αναφέρει η υπουργός Παιδείας για το ποσοστό των φοιτητών που παίρνουν πτυχίο. «Είναι ψέμα ότι ένα μικρό ποσοστό φοιτητών που εισάγονται στις σχολές καταφέρνει να πάρει πτυχίο. Με βάση τα στατιστικά το 75% των παιδιών που εισάγονται παίρνουν πτυχίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το πως πρέπει να δίνονται τα εφόδια να μπει και να σπουδάσει κανείς. Οι σπουδές είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο που πρέπει να το προσφέρουμε στους νέους εφόσον πληρούν κάποια βασικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ακολουθήσουν επαγγελματικά αυτό το δρόμο, «γι αυτό είχαμε σχεδιάσει ένα εθνικό απολυτήριο Λυκείου ισχυρό κι από εκεί την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανάγκη να προσληφθούν καθηγητές

Επιπλέον επεσήμανε την ανάγκη να προσληφθούν καθηγητές ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση όπως ανέφερε αντί για καθηγητές όπως είχε υποχρέωση με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα ΑΕΙ!

Από την πλευρά της η Φωτεινή Σαραφιανού, η μαθήτρια που αρίστευσε αλλά δεν κατάφερε να περάσει στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ που ήταν η πρώτη της επιλογή μίλησε για αδικία όχι μόνο για το σύστημα με την ελάχιστη βάση στα ειδικά μαθήματα αλλά και για το γεγονός ότι χιλιάδες μαθητές έμειναν εκτός ΑΕΙ και οι θέσεις αυτές θα μείνουν κενές.

Υπογράμμισε ότι οι γνώσεις που μπορεί να αποκομίσουν οι μαθητές από το πανεπιστήμιο είναι πολύ σημαντικές ανεξαρτήτως του γεγονότος αν θα συνεχίσουν επαγγελματικά αυτόν το δρόμο. “Είναι πολύ σημαντικό να έχουν μια τέτοια γνώση η οποία μπορεί να τους βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή ανεξαρτήτως αν ακολουθήσουν επαγγελματικά αυτό που σπούδασαν” είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε τουλάχιστον τώρα να υπάρχει μόνο μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments