Οικονομία

Φωτιές στην Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Φωτιές στην Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων
Φωτιές στην Ελλάδα: Νέα δέσμη μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν σε εξειδίκευσή τους.

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν σε εξειδίκευσή τους.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις στους πυρόπληκτους αλλά και μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια.

Ποια τα μέτρα στήριξης

  • Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr
  • Αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή
  • Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
  • Ενίσχυση ενοικίου
  • Επίσης ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους
  • Ειδικά για τις σκληρά πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές.

Τι ισχύει για τις πρώτες κατοικίες και τις επιχειρήσεις

1ον. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών.

Για κατοικίες:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

2ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Συνεπώς, ενδεικτικά, για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

  • 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
  • 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
  • 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

3ον. Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. 4ον. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. 5ον. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. 6ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. 7ον. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. 8ον. Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων. 9ον. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. 11ον. Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Αποκατάσταση των Υποδομών. 12ον. Επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Τι προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

  • 1ον. Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ».
  • 2ον. Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και υλοποίηση Αντιπλημμυρικών Έργων.
  • 3ον. Έκδοση πράσινου ομολόγου.

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021, καθώς και η δήλωση παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ.

Για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ευβοίας

Αφορά όσους έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ολοκληρώθηκε η ανανέωση των δελτίων ανεργίας και των δηλώσεων για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021, καθώς και η δήλωση παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ.

Για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ευβοίας

Αφορά όσους έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ποια τα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας για τις πυρόπληκτες περιοχές

Για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:

  • Καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
  • Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.
  • Επιπροσθέτως για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα ειδικά μέτρα:
  • Παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού Εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες σε πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, με αναστολή στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού.
  • Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.
  • Ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.
  • Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments