Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Στο ζενίθ η θετικότητα στα νησιά

Μετάλλαξη Δέλτα: Στο ζενίθ η θετικότητα στα νησιά
Μετάλλαξη Δέλτα: Η αυξητική τάση του αριθμού των διασωληνωμένων αρχίζει να πιέζει το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο αρχίζει ξανά να δοκιμάζεται.

Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να σαρώνει στην Ελλάδα, ενώ πλέον σε αυξητική πορεία βρίσκεται και η θετικότητα στα νησιά. Αξίζει να αναφερθεί πως τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα 3.442, εκ των οποίων τα 969 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 323 στην Θεσσαλονίκη.

Οι διακοπές έρχονται στο τέλος τους και ήδη η επιστροφή αναμένεται με μεγάλη ανησυχία από τους ειδικούς. Από ότι δείχνουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ υπάρχει αύξηση της θετικότητας στα νησιά, αλλά και του ιικού φορτίου, όπως δείχνουν τα λύματα στην Ελλάδα. Μετάλλαξη Δέλτα

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας

Η κυρία Ψαλτοπούλου ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές». Η ανησυχία των επιστημόνων εντείνεται βλέποντας τα στοιχεία των εμβολιασμών που καταδεικνύουν ότι το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας είναι εκείνο που απέχει πεισματικά από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ειδικότερα, από τον ενήλικο πληθυσμό, τελευταίοι σε ποσοστά εμβολιασμών κατατάσσονται οι 18-24 με μόλις το 39,4% να έχει κάνει την πρώτη δόση ενώ μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού οι νεαρότεροι ενήλικοι Ελληνες αγγίζουν το 40,5%.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Ο ανεμβολίαστος έχει δεκαπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθεί»

Από Σεπτέμβρη που οι δραστηριότητες επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, όλα αποκτούν μια αρνητική δυναμική. «Τον Οκτώβριο θα αυξηθούν, ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα οπότε δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα τι θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα υπάρξει διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. Ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και πάνω από δεκαπλάσια να διασωληνωθεί ή να πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ψαλτοπούλου.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως είπε, η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα έπρεπε να το θεωρήσουμε υποχρεωτικό είναι η τρίτη ηλικία. Ωστόσο ακόμα και οι έφηβοι «δεν θα θέλαμε να είναι συνέχεια της αλυσίδας μετάδοσης».

«Έχουμε ακόμα μια επιδημία στη χώρα μας, την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα που είναι προδιαθεσικός παράγοντας για βαρύτερο covid. Κάτι που ισχύει σε ποσοστό 5-10% και στα παιδιά», τόνισε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο δείκτης θετικότητας ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δέκα περιφέρειες καταγράφουν δείκτη θετικότητας πάνω από 4%. Αυτές είναι περιφέρειες Ηρακλείου (4,13%), Θεσπρωτίας (4,57%), Ικαρίας (4,73%), Καβάλας (4%), Μυκόνου (6.04%), Νάξου (9,60%), Πάρου (5,78%), Ρόδου (4,27%), Τήνου (4,09%), Χανίων (4,59%).

Την εβδομάδα 09 Αυγούστου 2021 – 15 Αυγούστου 2021 (2021-W32) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.64% σε σύνολο 605.899 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.31% σε σύνολο 483.918 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.09%.

Ανησυχία για τις ΜΕΘ στην Κρήτη

Οι διευθυντές των νοσοκομείων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδημιολογική πορεία του νησιού, αλλά και για τη βεβαρυμμένη κατάσταση στα νοσοκομεία, εκεί όπου η εικόνα είναι επίσης δραματική, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 200.

Σύμφωνα με το Cretapost, νοσηλεύονται 220 ασθενείς, εκ των οποία οι 28 βρίσκονται στη ΜΕΘ και οι 24 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι. Το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται πως έχει πέσει στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ.  Κρούσματα σήμερα 18/8

Αναλυτικά:

  • ΠΑΓΝΗ: 58 συνολικά οι ασθενείς με τους 42 να είναι στην κλινική covid. Και τους 16 στις ΜΕΘ (15 οι διασωληνωμένοι).
  • Βενιζέλειο: 49 συνολικά οι ασθενείς με τους 43 να είναι στην κλινική covid και τους 6 στη ΜΕΘ (3 διασωληνωμένοι).
  • Νοσοκομείο Χανίων: 73 συνολικά οι ασθενείς με τους 69 να είναι στην κλινική covid και τους 4 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 26 συνολικά οι ασθενείς με τους 24 να είναι στην κλινική covid και οι 2 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 2 ασθενείς στην κλινική covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 ασθενείς στην κλινική covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 7 ασθενείς στην κλινική covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: Ένας ασθενής στην κλινική covid.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments