Διεθνή

Καζακστάν: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

Καζακστάν: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Καζακστάν: Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από σειρά εκρήξεων και τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται που σημειώθηκαν σε μια αποθήκη πυρομαχικών στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων σήμερα, την επομένη του συμβάντος.

Εκρήξεις που προκλήθηκαν από πυρκαγιά σε αποθήκη εκρηκτικών στο νότιο Καζακστάν σκότωσαν εννέα πυροσβέστες και στρατιώτες και τραυμάτισαν δεκάδες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή, την επομένη του συμβάντος.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο διευκρίνισε πως τέσσερις άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ σε μια αποθήκη στο νότιο τμήμα αυτής της χώρας της Κεντρικής Ασίας.

Λίγα λόγια για το Καζακστάν

Το Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ.χλμ.

Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 18.632.200, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2020. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελείται από στέπες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. Στις 19 Μαρτίου 2019 η πόλη μετονομάστηκε σε Νουρσουλτάν προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική (μια τουρκική γλώσσα) και η ρωσική. Οικονομικά, είναι η σημαντικότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, καθώς αποτελεί το 60% του ΑΕΠ της περιοχής, πρωτίστως από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει πάρα πολλές φυσικές πηγές.

Επίσημα, το Καζακστάν είναι μία δημοκρατική, κοσμική, ενωτική, συνταγματική δημοκρατία με μια ποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά. Το Καζακστάν συνορεύει με την Ρωσία (περιφέρεια Αστραχάν, περιφέρεια Βόλγκογκραντ, περιφέρεια Σαράτοφ, περιφέρεια Ορενμπούργκ, περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, περιφέρεια Κουργκάν, περιφέρεια Τιουμέν, περιφέρεια Όμσκ, περιφέρεια Νοβοσιμπίρσκ, κράι Αλτάι και την δημοκρατία Αλτάι), την Κίνα (αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ), την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Επίσης, γειτονεύει με ένα μεγάλο τμήμα της Κασπίας Θάλασσας. Το ανάγλυφο του Καζακστάν περιλαμβάνει επίπεδες περιοχές, στέπες, τάιγκα, βραχώδη φαράγγια, λόφους, δέλτα, χιονισμένα βουνά και ερήμους. Σύμφωνα με εκτίμηση του 2014, το Καζακστάν είχε πληθυσμό 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Από τις 131 φυλές του Καζακστάν, το 63% (10.096.763 κατά την απογραφή του 2009) είναι Καζάκοι. Επίσης, στην χώρα κατοικούν Ουζμπέκοι, Γερμανοί, Ουκρανοί, Τάταροι και Ουιγούροι. Οι Καζάκοι αυξάνονται συνεχώς στις απογραφές, ενώ οι Ρώσοι μειώνονται σε αριθμό μετά το 1970, αλλά ξεπερνούν τα 2.000.000 άτομα. Υπάρχουν μειονότητες Ρώσων, Ουζμπέκων, Γερμανών, Ουκρανούς, Ουιγούρων και Τατζίκων. Το Καζακστάν επιτρέπει επίσημα την ανεξιθρησκία, με τους μουσουλμάνους να αποτελούν το 70% του πληθυσμού και το 26% να είναι Χριστιανοί. Καζακσταν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments