Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το μεταναστευτικό κύμα του 2015

Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το μεταναστευτικό κύμα του 2015
Μητσοτάκης: «Υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών».

Παρέμβαση στο Bled Strategic Forum 2021 πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από τη Σλοβενία δήλωσε πως «δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015», προσθέτοντας πως «το στηρίζουμε αυτό, ως μία χώρα που υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό».

Μητσοτάκης: Η εισαγωγική του τοποθέτηση

«Η πολιτική για μένα απαιτεί να είναι κανείς μάνατζερ και ταυτόχρονα ηγέτης ώστε να επιλύει προβλήματα και να διαχειρίζεται σταθερά κρίσεις μικρές και μεγάλες. Σήμερα είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα γιατί αυτό περιμένει ο κόσμος από μας. Το να είσαι ηγέτης σημαίνει πρώτα απ’ όλα να λες την αλήθεια και κατά περίπτωση να λαμβάνεις μη δημοφιλείς αποφάσεις. Βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση και πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις που άλλοι φοβούνται να πάρουν για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν. Πρέπει επίσης να μπορεί να κάνει τη διάκριση του τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον αλλά και σε ό,τι απαιτεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αυτή είναι η δουλειά των σημερινών πολιτικών».

ΜητσοτάκηςΑυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική παρέμβασή του σε πάνελ στο οποίο μετέχει στο πλαίσιο των εργασιών του Bled Strategic Forum 2021, στο Μπλεντ της Σλοβενίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μητσοτάκης: Δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το μεταναστευτικό κύμα του 2015

Σε άλλη παρέμβασή του στο πάνελ του Bled Strategic Forum 2021, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Συμφωνώ με όσα είπε ο Νταβίντ Σασόλι για τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά θα εξέφραζα ευγενικά τη διαφωνία μου για την επισήμανσή του που αφορά στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο πρωθυπουργών για το Αφγανιστάν. Αυτό που ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015. Και το στηρίζουμε αυτό, ως μία χώρα που υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.»

Μητσοτάκης«Συμφωνήσαμε όμως στο ότι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, κάτι που πρέπει να κάνουμε πειθαρχημένα, με σεβασμό στις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει επίσης ως Ευρώπη και ευρωπαϊκοί θεσμοί να μάθουμε από τα λάθη μας. Και πιστεύω πως ό,τι συνέβη το 2015 ήταν λάθος, το αναγνωρίσαμε ανοιχτά και αναγνωρίσαμε επίσης την ανάγκη να στηρίξουμε περισσότερο την κοινωνική διάσταση του προσφυγικού στην περίπτωση του Αφγανιστάν αλλά ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές και σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο ότι δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που συστηματικά κάνουν όλα αυτά τα χρόνια».

Στην τελευταία παρέμβασή του στη συζήτηση στο Bled Strategic Forum 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση και δεν γνώριζε τίποτα για την ευρωπαϊκή πολιτική θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και θέλω με μια νότα αισιοδοξίας να πω ότι έχουμε πετύχει πολλά στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς καθώς και ότι αναφερόμαστε λίγο στις επιτυχίες μας και πολύ για τις ελλείψεις μας. Το Σχέδιο Ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κρίσης του covid, το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όλα αυτά είναι μεγάλα επιτεύγματα.

«Και καταφέραμε να φθάσουμε στο στόχο γιατί ήμασταν σε θέση, ως κράτη μέλη, κατά περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να κάνουμε ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Έτσι για μένα Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών προκειμένου να επιτυγχάνονται μεγάλες φιλοδοξίες, κι αυτός είναι ο πυρήνας του να είμαστε πιο ισχυροί μαζί. Έτσι στην εποχή της ομοφωνίας – και αυτό γνωρίζετε τι σημαίνει και πόσο δύσκολο είναι – αν απλώς σκεφτόμαστε τις προτεραιότητες των κρατών μελών και όχι τη μεγάλη εικόνα δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία».

Μητσοτάκης: Συναντήσεις με τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Σλοβενίας

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, η πορεία της πανδημίας και οι προσπάθειες των κρατών να την αντιμετωπίσουν, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν τα αντικείμενα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Σλοβενίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στην πόλη Μπλεντ, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Bled Strategic Forum 2021, συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Σλοβένο ομόλογο του Γιάνες Γιάνσα και σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της χώρας Μπόρουτ Πάχορ.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση της Covid-19 και τις εκστρατείες εμβολιασμού, επισήμανε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την προστασία της δημόσιας υγείας, και το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό, καθώς από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δομές υγείας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ οι ηγέτες συζήτησαν τις νεότερες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε την Τρίτη με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μεταναστευτικών ροών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, επί της αρχής, μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2015. Τόνισε πως είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ή συνορεύουν μαζί του, ώστε να διασφαλιστεί η υποστήριξη προσφύγων.

ΜητσοτάκηςΕξετάστηκε επίσης το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών, καθώς και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments