Κόσμος

Κομισιόν Αφγανιστάν: Μη αντιπροσωπευτική η νέα κυβέρνηση

Κομισιόν Αφγανιστάν: Μη αντιπροσωπευτική η νέα κυβέρνηση
Κομισιόν Αφγανιστάν: Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι είναι μη αντιπροσωπευτική η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Κομισιόν Αφγανιστάν: Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι είναι μη αντιπροσωπευτική η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Την Τρίτη οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την νέα Κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ενώ ένα από τα μέλη είναι καταζητούμενα στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η νέα προσωρινή κυβέρνηση που ανακοινώθηκε δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Πιο συγκεκριμένα, επικριτική ως προς την προσωρινή κυβέρνηση που συγκροτήθηκε από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εμφανίζεται η ΕΕ, καθώς σε δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «μη αντιπροσωπευτική» της εθνοτικής και θρησκευτικής πολυμορφίας της χώρας.

Τι ανέφερε ο Πίτερ Στάνο για την Κυβέρνηση στο Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν σήμερα τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά την αρχική ανάλυση των ονομάτων που ανακοινώθηκαν από τους Ταλιμπάν σε διάφορες προσωρινές κυβερνητικές θέσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει αντιπροσωπευτικός κυβερνητικός σχηματισμός και χωρίς αποκλεισμούς, όσον αφορά την πλούσια εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία του Αφγανιστάν που ελπίζαμε να δούμε και την οποία οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 3 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι η δημιουργία μιας «μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτικής μέσω διαπραγματεύσεων» είναι ένα από τα πέντε σημεία αναφοράς που αναμένει η ΕΕ από τους Ταλιμπάν. Τέτοια συμμετοχή και εκπροσώπηση αναμένεται στη σύνθεση μιας μελλοντικής μεταβατικής κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Τα μέλη της Κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Επικεφαλής της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε από τους Ταλιμπάν ο Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, συνιδρυτής και επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης. Αναπληρωτής για αυτήν τη θέση θα είναι ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Άλλοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Μουλά Γιακούμπ, γιο του Μουλά Ομάρ, ως υπουργό Άμυνας και τον Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι ως δεύτερο αναπληρωτή. Ο Σαραχουντίν Χακάνι είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Πρόκειται για τον γιο του ιδρυτή της στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακάνι» που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, είναι γνωστά ονόματα των Ταλιμπάν και δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο όνομα από άλλη οργάνωση του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο ζητά επισταμένως η διεθνής κοινότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments