Οικονομία

ΔΕΘ Μητσοτάκης: Με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο οι εξαγγελίες

ΔΕΘ Μητσοτάκης: Με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο οι εξαγγελίες
ΔΕΘ Μητσοτάκης: Με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο αναμένονται να είναι σήμερα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται εκτός των φόρων, η απασχόληση, οι ανατιμήσεις αλλά και οι νέοι.

Με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο αναμένονται να είναι σήμερα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται εκτός των φόρων, η απασχόληση, οι ανατιμήσεις αλλά και οι νέοι.

Τι θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες

 • οικονομικά μέτρα
 • φορολόγηση
 • εργασιακά
 • πρόνοιες ειδικού χαρακτήρα
 • μεταρρυθμίσεις

Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 16,2% ενώ στο “κάδρο” θα βρεθούν και οι μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».Στην 84η ΔΕΘ ως πρόσημο υπήρξαν τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία του κορωνοϊού.

Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Στόχος της κυβέρνησης είναι και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Επιχειρηματικότητα

Για τους νέους

Αναμένεται να διευρυνθεί το freedom pass και σε άλλους νέους μικρότερης ηλικιακής ομάδας 12-17 ενώ για την απασχόληση ειδικά κίνητρα σε επιχειρήσεις.

Ποιες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας

 • Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
 • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
 • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
 • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
 • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
 • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
 • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
 • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments