Οικονομία

Σπύρος Πρωτοψάλτης στο pagenews.gr: Επιδόματα ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης, κατάρτιση

Σπύρος Πρωτοψάλτης στο pagenews.gr: Επιδόματα ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης, κατάρτιση
Σπύρος Πρωτοψάλτης στο pagenews.gr: O Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε για τα προγράμματα απασχόλησης που "τρέχουν" καθώς και για τα νέα προγράμματα εργασίας που θα εκκινήσουν το προσεχές διάστημα, τι ισχύει για επιδόματα ανεργίας και την κατάρτιση των ανέργων, την πρώτη ημέρα καριέρας που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ, για την στήριξη του Οργανισμού στους ανέργους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλα θέματα.

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στα προγράμματα απασχόλησης του Οργανισμού, τι ισχύει μετά επιδόματα ανεργίας και την κατάρτιση, το ψηφιακό “άλμα” που έκανε ο ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.

Σπύρος Πρωτοψάλτης στο pagenews.gr: Ποια προγράμματα “τρέχουν” από τον ΟΑΕΔ και ποια άλλα θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα

“Εμείς ήδη εν μέσω πανδημίας ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, να δημιουργούμε προγράμματα ελκυστικά με ισχυρά κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιδοτούν την εργασία δηλαδή επιδοτούν και το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη ανέργων έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να κάνουν νέες θέσεις εργασίας που είναι και το ζητούμενο για εμάς. Έχω να πω ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση που είχαμε σε αυτά τα νέα προγράμματα, καταγράψαμε ρεκόρ προσλήψεων εν μέσω πανδημίας κάτι το οποίο ήταν ενθαρρυντικό πολύ, διότι δείχνει ότι αν σχεδιάσεις προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας η απορροφητικότητα θα έρθει μετά. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

Έχουμε λοιπόν προγράμματα για:

  • επιδοτούμενους ανέργους να μετατρέψουν το επίδομα σε επιταγή επανένταξης της αγοράς εργασίας (9.200 θέσεις). Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες αρκεί να είναι κάποιος επιδοτούμενος άνεργος
  • πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους 55 έως 67 ετών
  • πρόγραμμα 3.000 θέσεων για ανέργους 18 – 29 ετών όπου καλύπτει 100% του μισθού και των εισφορών
  • πρόγραμμα για ανέργους 30 ετών και άνω το ποίο επιδοτεί 12 μήνες έως 700 ευρώ μισθό και μη μισθολογικό κόστος στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες του ΕΣΠΑ
  • πρόγραμμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους, διεμφυλικούς κ.α)
  • και άλλα προγράμματα σε εξέλιξη

Ποια προγράμματα “έρχονται” το προσεχές διάστημα

“Τώρα θα ανακοινώσουμε και τα αποτελέσματα ενός προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας για ανέργους 18 έως 29 ετών όπου θα χρηματοδοτηθούν με 14.800 ευρώ χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και σε αυτό το πρόγραμμα δίνουμε και έμφαση στις γυναίκες, καθώς τουλάχιστον το 60% των δικαιούχων θα είναι γυναίκες. Υπάρχει και πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας. Σημασία έχει και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού… Μόλις ανακοινώσαμε με τον υπουργό νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΔΕΘ πάλι με τη Google. Η Google θα κάνει αναβάθμιση δεξιοτήτων στο ψηφιακό μάρκετινγκ και σοτ ψηφιακό επιχειρείν και μετά θα έρθει ο ΟΑΕΔ να επιχορηγήσει πάλι με 14.800 ευρώ κάθε άνεργο που θα υποβάλλει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους startup”.

Πρώτη Ημέρα Καριέρας ΟΑΕΔ

Εμείς είχαμε προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις, ημέρες καριέρας, την πρώτη την είχαμε προγραμματίσει 7 Μαρτίου 2020 στο ΣΕΦ. Δύο ημέρες προν με την έλευση της πανδημίας επίσημα στη χώρα μας, δυστυχώς έπρεπε να την ακυρώσουμε. Από τότε μέχρι σήμερα τα σχέδια μας μπήκαν στον “πάγο” και επιτέλους καταφέραμε να διοργανώσουμε την πρώτη ημέρα καριέρας στη Θεσσαλονίκη. Πήγα εκεί ο ίδιος, μίλησα με όλους όσους ήρθαν και μιλήσανε σε επιχειρήσεις, (28 επιχειρήσεις με 600 θέσεις εργασίας)….

Τι ισχύει με τα επιδόματα ανεργίας και την κατάρτιση

Από τότε που βγήκε η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και μια παραφιλολογία θα έλεγα σε ένα βαθμό για το τι ακριβώς θα γίνει με το επίδομα ανεργίας. Κάθε μέρα διαβάζω και ένα διαφορετικό δημοσίευμα που λέει θα κόψουν το επίδομα ανεργίας, θα το μειώσουν κ.α.Δεν ισχύουν όλα αυτά. Αυτό που ισχύει είναι ότι ψάχνουμε συνεχώς να βρούεμ τρόπους ώστε οι πολιτικές μας να γίνονται πιο αποτελεσματικές. Προσπαθούμε λοιπόν να δούμε πως και το επίδομα ανεργίας θα γίνει πιο αποτελεσματικό, σε τι, στην άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ξέρουμε από τα στοιχεία ότι όσο πιο μεγαλύτερο διάστημα περάσει κανείς στην ανεργία, δηλαδή αποκοπεί από την αγορά εργασίας τόσο πιο δύσκολη είναι και η επανένταξή του. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους που να βελτιώσουμε το υφιστάμενο κοινωνικό δίχτυ προστασίας, εγώ θα έλεγα να το ενδυναμώσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό σε αυτή την κατεύθυνση….”

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και η στήριξη του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας

1.6 δισ. το 2020 και άνω των 800 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που στηρίχθηκαν από τον ΟΑΕΔ, νέα μέτρα, έκτακτα μέτρα, γενικότερα ισχυροποιήθηκε αρκετά το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και κινηθήκαμε γρήγορα δείξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Είχαμε δρομολογήσει την ψηφιακή μετάβαση ωστόσο επιταχύνθηκε θεαματικά μέσα στην πανδημία, δηλαδή οι δύο βασικές υπηρεσίες του Οργανισμού που αποτελούν και το λόγο για τα 2/3 προσέλευσης πολιτών σε υπηρεσίες μας, η εγγραφή στο μητρώο ανέργων και η αίτηση για το επίδομα ανεργίας, γίνανε ηλεκτρονικά για πρώτη φορά μέσα σε 2 – 3 εβδομάδες από το ξεκίνημα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΔ έχει 47 αποκλειστικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες….

Η “επόμενη ημέρα” του ΟΑΕΔ

Πιστεύω πάρα πολύ στο Εθνικό Σχέδιο 2.0 που αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία να γυρίσει σελίδα η χώρα και να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά να μπορέσει να εκτιναχθεί ουσιαστικά η αναπτυξή της και να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή , απασχόληση και πολλά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας να οδηγηθούν προς επίλυση. Εμείς είμαστε έτοιμοι, το αποδείξαμε και μέσα στην πανδημία, για να κάνουμε όσα λέμε μέσα στο σχέδιο και να τα υλοποιήσουμε…”.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments