Οικονομία

Εξαγωγές: Προς νέο ρεκόρ ανόδου το 2021

Εξαγωγές: Προς νέο ρεκόρ ανόδου το 2021
Εξαγωγές: Προς νέο ρεκόρ ανόδου δείχνουν ότι θα φθάσουν οι εξαγωγές για το 2021 ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν και το 10%.

Προς νέο ρεκόρ ανόδου δείχνουν ότι θα φθάσουν οι εξαγωγές για το 2021 ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν και το 10%.

Με βάση τα νέα στοιχεία της διεύθυνσης ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρα μας στο 7,5% από 5,7% για το 2021, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ελληνικές εξαγωγές οδεύουν προς νέο ρεκόρ για το 2021.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, προκύπτει ότι οι εξαγωγές, συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, αυξήθηκαν κατά 4,38 δισ. ευρώ ή κατά 24,7% και ανήλθαν σε 22,12 δισ. ευρώ από 17,73 δισ. ευρώ. Ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, και παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, οι εξαγωγές για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2020, στα 16,41 δισ. ευρώ από 13,89 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένες κατά 2,52 δισ. ευρώ ή κατά 18,1%.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποιος ο προβληματισμός

Η άνοδος των εισαγωγών δείχνει να προβληματίζει και τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας. Εξηγούν χαρακτηριστικά οτι η άνοδος των εισαγωγών «τρέχει» με υψηλότερους ρυθμούς απ’ την αύξηση των εξαγωγών. Αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας, «οφείλεται στην έντονη αύξηση των εισαγωγών που προξένησε η ξαφνική ενδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης – άνοδος των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 22,5% ετησίως – κυρίως για παραγωγικές εισροές, μη-βασικά καταναλωτικά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, καθώς και κεφαλαιουχικά αγαθά που, εν μέρει, αντανακλάται και στην αύξηση των αποθεμάτων».

Ευρωζώνη: Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο – Τι ισχύει για τις εξαγωγές

Μεγάλη αύξηση στο εμπορικό πλεόνασμα κατέγραψε η ευρωζώνη τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από τις στατιστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Ιούνιο το πλεόνασμα κατέγραψε 18,1 δισ. ευρώ, έναντι των 7,5 δισ. ευρώ τον Μάιο.Η ευρωζώνη εξήγαγε αγαθά αξίας 209,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, που αποτελεί αύξηση 22% σε σχέση με τον Μάιο. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 191,8 δισ., ευρώ, σχεδόν 17% υψηλότερα από τον Μάιο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments