Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τον θάνατό του

Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τον θάνατό του
Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια αργότερα η υπόθεση δεν έχει κλείσει και οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Σήμερα πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονείτε άγρια στην Ομόνοια, έξω από κοσμηματοπωλείο, επί της οδού Γλάδστωνος. Αρχικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καταστηματάρχη και του συνεργού του, ιδιοκτήτη διπλανού καταστήματος, θεώρησαν πως ο Ζακ εισήλθε στο μαγαζί για να ληστέψει. Αργότερα αυτή η εκδοχή αμφισβητήθηκε.

Οι δολοφόνοι του Ζακ βρεθεί και ταυτοποιηθεί και δεν έχουν αρνηθεί τίποτα -επί της ουσίας- από τη δράση τους.  Και όμως, ούτε ένας από τους δολοφόνους δεν έχει εκτίσει, για την ώρα, έστω μία μέρα στη φυλακή και η δίκη δεν έχει ξεκινήσει. Μάλιστα συνήγοροι υπεράσπιστης των αστυνομικών που έδωσαν τα τελειωτικά χτυπήματα στον Ζακ και κατηγορούνται, ήταν ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο Θάνος Πλεύρης, που τώρα είναι, πλέον, υπουργός Υγείας.

Ο νεαρός εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και προσπαθώντας να δραπετεύσει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα, και έπειτα έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης μαζί με έναν περαστικό κατάφεραν να αποτρέψουν την διαφυγή του Κωστόπουλου με τη χρήση βίας, όπως αναφέρεται στη Wikipedia.

Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, ο αιμόφυρτος Κωστόπουλος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες αλλά επιχείρησε να ξεφύγει, αρπάζοντας ένα κομμάτι γυαλί και απειλώντας όποιον προσπαθούσε να τον σταματήσει. Ωστόσο, έχοντας φτάσει πλέον και η αστυνομική δύναμη, ο Κωστόπουλος έπεσε στο έδαφος ύστερα από χτύπημα αστυνομικού που τον κυνηγούσε. Αργότερα, του πέρασαν χειροπέδες, ενώ από βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο φαίνεται να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς καθώς βρισκόταν στο έδαφος. Κατά την διάρκεια της διακομιδής, ο 33χρονος Κωστόπουλος πέθανε.

Η δικαστική έρευνα

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, στην αρχική δικογραφία κατά των δυο αντρών που κλωτσούσαν στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο έγιναν σοβαρές παραλείψεις, αφού δεν γινόταν λόγος για τη βιαιότητα του περιστατικού. Επιπλέον, αν και υπήρχε βίντεο όπου εμφανίζονται να χτυπούν τον πεσμένο Ζακ Κωστόπουλο οι δύο άντρες, αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική δικογραφία και σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του Κωστόπουλου κ. Παπαρρούσου, αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί το εν λόγω βίντεο κανείς δεν θα γνώριζε πως ο 33χρονος δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση.

Ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια

Μεταγενέστερο βίντεο ανέτρεψε εκ νέου τα γεγονότα, δείχνοντας ότι ο Κωστόπουλος δέχτηκε τραμπουκισμό την ώρα που προσπαθούσε να μπει σε διπλανό ταχυφαγείο για να πάρει ένα μπουκάλι νερό, ενώ υπάρχει μαρτυρία νεαρής κοπέλας ότι φώναζε για βοήθεια πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, απομακρύνοντας το σενάριο ληστείας ή κλοπής αφού ο Κωστόπουλος παρέμεινε για αρκετά λεπτά έξω από το ταχυφαγείο κρατώντας μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Αρνητικές οι τοξικολογικές – Κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο η θεωρία περί χρήσης ναρκωτικών

Οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του Κωστόπουλου βγήκαν αρνητικές και για τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαίνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες) καθώς και για αλκοόλ, απομακρύνοντας και το σενάριο του θανάτου από ναρκωτικές ουσίες. Ο ανακριτής της υπόθεσης, αν και έχει ζητήσει επανειλημμένως την αποστολή κρίσιμων στοιχείων για την πορεία της έρευνας, όπως είναι οι καταγραφές των διαβιβάσεων από τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ, δύο χρόνια μετά το συμβάν εξακολουθεί να μην τις διαθέτει.

Αντίδραση οικογένειας Κωστόπουλου

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και όχι θανατηφόρες σωματικές βλάβες, όπως ήταν μέχρι πρότινος η κατηγορία. Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία κατά των αστυνομικών μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που συνέστησε την επιβολή των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους αστυνομικούς.

Εκτός δικαστικής έρευνας, με τη βοήθεια της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture έχει εντοπιστεί άλλος ένας άνδρας που ήταν παρών στα περιστατικά, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία.

Στην ερώτηση της ΕΡΤ για την αδυναμία ταυτοποίησης τριών ανδρών στο βίντεο που εξετάστηκε από την ομάδα, η οποία ανακοινώθηκε μια μόλις ημέρα μετά το σχετικό αίτημα του ανακριτή, η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι η προανάκριση είναι μυστική.

Κατάθεση αστυνομικών

Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών, που ήταν παρόντες στο συμβάν, ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με σκοπό τη ληστεία κρατώντας μαχαίρι, ενώ επιτέθηκε με σπασμένο γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ, που νωρίτερα είχε φροντίσει τα τραύματα του.

Ερωτώμενος ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος από τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου αν θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία στην αντιμετώπιση του Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς, απάντησε: «Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. (…) Για να χειροπεδηθεί αυτό το άτομο και να ασφαλισθεί, για να μην τραυματιστεί άλλο ο ίδιος, διερχόμενος πολίτης ή οι ίδιοι, αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει, γιατί σε μένα δεν αρέσει κάτι άλλο: δεν μπορεί να κρίνεται συνεχώς η δράση του αστυνομικού, που είναι συγκεκριμένη και προβλέπεται από συγκεκριμένα πράγματα, βάσει της πολιτικής ιδεολογίας του καθενός που κυβερνάει», ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον».

Ένας από τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, κρατούσε το εικαζόμενο ως πειστήριο εγκλήματος μαχαίρι με γυμνά χέρια. Ο κ. Πάκος δικαιολόγησε τον αστυνομικό λέγοντας ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα για την προστασία των περαστικών και του ατόμου σε παροξυσμό. Αν και οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές, η υπεράσπιση των 8 αστυνομικών ζήτησε επανέλεγχο των αποτελεσμάτων, τα οποία βρέθηκαν εις διπλούν αρνητικά.

Ο ιατροδικαστής διέψευσε τα ΜΜΕ για χρήση ναρκωτικών

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα στις 2 Οκτωβρίου, ενώ η δικαστική και η αστυνομική έρευνα λάμβαναν χώρα, αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ανέφεραν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος «την προηγούμενη ημέρα είχε παρουσιάσει σημαντικό πρόβλημα υγείας λόγω  χρήσης κοκτέιλ ουσιών και η κατάστασή του επιδεινώθηκε την μοιραία ημέρα. Όσον αφορά τα αίτια θανάτου του, εκτιμούμε ότι είναι κάποιο οίδημα ή άλλο πρόβλημα υγείας όπως συνέβη και σε πρόσφατο περιστατικό θανάτου 47χρονου χρήστη ναρκωτικών  στην Ομόνοια». Η εν λόγω πληροφορία για τη χρήση τοξικών ουσιών καθώς και την αιτία θανάτου διαψεύστηκε από την τοξικολογική εξέταση και το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Πορεία μνήμης και συλλαλητήριο για δικαίωση του Ζακ

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, όπως και αντιρατσιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις, μαζί με την πρωτοβουλία “Justice4Zak/Zackie”, καλούν σήμερα, 21/9/2021, σε συγκέντρωση μνήμης στις 18:00, στο σημείο της δολοφονίας του στην οδό Γλάδστωνος πίσω από την πλατεία Κάνιγγος, με σκοπό να κατευθυνθούν στις 19:00 προς το Σύνταγμα. «Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο», αναφέρει η ανακοίνωση του καλέσματος, που η μοίρα το έφερε να ακολουθεί κάθε χρόνο την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και να εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, που έμελλε να μετατραπεί για πάντα στην Ελλάδα σε μήνα της αντιφασιστικής μνήμης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments