Πολιτική

Live Μητσοτάκης – Μακρόν: Ανακοινώνουν ιστορική στρατηγική συμφωνία

Live Μητσοτάκης – Μακρόν: Ανακοινώνουν ιστορική στρατηγική συμφωνία
Live Μητσοτάκης - Μακρόν: Ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος ανακοινώνουν την ιστορική αμυντική συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Live Μητσοτάκης - Μακρόν: Ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος ανακοινώνουν την ιστορική αμυντική συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ανακοινώνουν την συνομολόγηση της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Δείτε live τις δηλώσεις στις οποίες προχωρούν αυτή την ώρα Μητσοτάκης – Μακρόν.

Το εξοπλιστικό σκέλος του deal Αθήνας και Παρισιού προβλέπει την δραστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με ένα από τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, τις ψηφιακές φρεγάτες Belharra.

Στις σημερινές ανακοινώσεις αποκρυσταλλώνονται το τελικό κόστος, που οι αρχικές εκτιμήσεις το τοποθετούσαν πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των πλοίων, με τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα που προβλέπει η βελτιωμένη πρόταση που κατατέθηκε από γαλλικής πλευράς, να λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της.

Live Μητσοτάκης – Μακρόν: Deal για 6 πλοία

Οι κύκλοι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι οδηγούν στην απόκτηση 3 μονάδων επιφανείας, με ενεργοποιημένη την option για ακόμη μια. Η σχεδίαση, ο εξοπλισμός και ο επιχειρησιακός φόρτος των συγκεκριμένων πλοίων θεωρείται ότι γέρνει – σε βαθμό στρατηγικού πλεονεκτήματος- την πλάστιγγα της ισορροπίας ισχύος υπέρ της χώρας μας. Live Μητσοτάκης - Μακρόν

Οι επίπονες διαβουλεύσεις και στο τελικό στάδιο οι καθοριστικά – όπως περιγράφονται και από στρατιωτικές πηγές- εξαιρετικές σχέσεις, των δυο ηγετών λύνουν και τον γόρδιο δεσμό των πλοίων που θα αφορούν με βάση τις αρχικές συζητήσεις τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Τελικώς προκρίνεται μια λύση επίσης από το πάνω ράφι της αμυντικής βιομηχανίας, με τις κορβέτες κλάσης Gowind, επίσης με το μοντέλο των 3 πλοίων και ενεργοποιημένη τη επιλογή για την ένταξη στο στόλο ακόμη ενός. Live Μητσοτάκης - Μακρόν

Με τις υπογραφές στο Παρίσι θα γίνει πλήρης αριθμητικά, η πρώτη μοίρα γαλλικών μαχητικών Rafale με την ένταξη ακόμη έξι στα δεκαοκτώ που περιλαμβάνονται στη σύμβαση που είχε συναφθεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Αεροσκάφη που με την ένταξή τους στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μετασταθμεύσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για να επιχειρούν από την 332 ΜΠΚ. Πληροφορίες πάντως που διακινούνται εντόνως θέλουν τη συμφωνία της 28ης Σεπτεμβρίου να ανοίγει παράθυρο για επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας αναφορικά με τα μαχητικά 4-5 γενιάς.

Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Ως επιστέγασμα στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας θεωρείται και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θα αναφέρεται στη συμφωνία. Οι πληροφορίες θέλουν την συγκεκριμένη πρόβλεψη να καταλαμβάνει όλες τις εκδοχές στήριξης σε στρατιωτικό επίπεδο απέναντι σε κάθε απειλή, που πρακτικά θα εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση του γαλλικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments